
Морските таралежи са деликатес по крайбрежието на Южна Франция и са известни с уникалния си вкус. Ще дръзнете ли да ги изядете? Какво им е специалното на тези странни създания, които приличат на таралежи? И защо французите ги обичат толкова? Репортерът на „Дойче Веле” Меган Ли провери.
В Кари льо Руе на Лазурния бряг се провежда ежегоден фестивал на морските таралежи. Три поредни недели през февруари това градче оживява. Отвсякъде идват хора само за да си хапнат морски таралежи.
Касуле: Френският зимен деликатес, който стопля душата
Илан Таншан е главен готвач в местен ресторант и този период е по-специален за него. „Когато отвориш черупката, е ужасно вкусно. Според мен най-хубаво е да ги ядеш с хляб и масло”, казва Илан. Той обяснява, че се яде вътрешната част.
Морските таралежи се срещат във всички океани. Идентифицирани са над 1000 вида. Някой живеят до брега, а други много навътре. Но има и такива, които не се ядат.
Водолазите използват специални инструменти, за да ги откъснат от скалите. Все още не са на изчезване, но някои видове са застрашени от промените в климата, прекомерен лов и глобална пандемия. Затова вече са въведени регулации при улова им.
Изкуството на перфектния френски кроасан
Във Франция ловният сезон продължава от 1 ноември до 15 април. А ограниченията важат и за професионалистите, и за аматьорите.
Повечето морските таралежи на фестивала в Кари льо Руе са испански. Освен това се предлагат и други морски деликатеси.