Новини

Мъж построи случайно хобитова къща, без да познава „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“

Можеш ли да построиш хобитова къща без никога да си чел „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ или да си гледал филмите? Оказва се, че е възможно, предаде BBC.

Това е Стюарт Грант, който е прекарал десетилетия в превръщането на разрушена селскостопанска сграда в богато украсен дом.

90-годишният Стюарт казва, че това не е било неговото намерение, когато е започнал работа по проекта през 80-те години на миналия век.

„Всичко се случи случайно. Трябваше да бъде само временно“, разказва Стюарт.

стюърт хобит
Кадър: ВВС

Малката му къща се намира в гората на долината Глен Африк, Шотландия. Прадядо му купува парцела, в който има изоставена къща и порутена постройка за добитък. Имотът първоначално е принадлежал на обущар.

Къде може да отседнем в къща във формата на китара

Стюарт има дългогодишен опит в работата с дърво. Първата му работа е като дървосекач, после чиракува като дърводелец, след което работи в дъскорезници в Шотландия и Австралия.

Стюарт, вече квалифициран дърводелец, решава да реновира къщата и да я превърне в свой дом. Той използва дървен материал, а част от обзавеждането му е втора употреба. Грант декорира дома си с витражи и дървени сови.

През годините Стюарт превръща къщата в малък и уютен дом. Овалната врата, както и цялостната визия на дома му са причината съседите да нарекат къщата му „хобитова“.

Най-интересното е, че той не е чел книгите на Дж. Р. Р. Толкин „Хобит“ или „Властелинът на пръстените“, нито е гледал някоя от филмовите или телевизионни адаптации на произведението.

За Стюарт това е просто дом. Той вярва, че не е нищо особено.

Къщата на Калиопа – история за забранената любов

Грант все още работи по преустройството на къща. Той се шегува, че ще бъде на 130 години, когато проектът бъде завършен.

Стюарт добавя: „Овцете от съседното поле понякога влизат тук, аз се събуждам от скачането им по покрива.“

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button