Новини

Мащабен проект преобразява мястото на християнското кръщене на Исус

Традиционното място за християнски кръщенета в кралство Йордания ще бъде променено така, че да привлича още повече туристи. Около 200 000 миряни посещават река Йордан всяка година, съобщава Би Би Си.

Януари е месецът с най-много поклонници, тъй като западните, а след това и източните православни църкви празнуват Богоявление. Празникът е посветен на кръщаването на Исус от пророк Йоан.

Наскоро Йордания обяви амбициозен план на обща стойност 100 млн. долара, целящ да привлече милион християни в Ал Магтас през 2030 г. Тогава трябва да бъдат отбелязани 2000 години от кръщението на Исус.

Преобразяването на мястото ще превърне библейското село в най-големия християнски поклоннически и междурелигиозен център в региона. Река Йордан и нейната долина са натоварени с религиозно значение както за християните, така и мюсюлманите.

Ярденит – как да се покръстим в река Йордан

„Страхотно е поклонници да преживеят това, което са преживели Йоан и Исус“, казва Рустом Мхджиан, генерален директор на мястото за кръщение в Йордания.

Мястото за кръщение, известно още като Витания отвъд Йордан, е обект от световното наследство на ЮНЕСКО заради запазените руини от римски и византийски църкви, манастира и местата за кръщене във водите на река Йордан.

Библейското село може да бъде посещавано от туристи след 1995 г., когато беше сключен мирния договор между Йордания с Израел. Преди това двете страни на реката са били обособени като военна зона. Това става по време на войната в Близкия изток от 1967 г., когато Израел превзема Западния бряг от Йордания и го окупира, припомня Би Би Си.

Генералният план за обновяване на зоната за кръщенета беше оповестен миналия месец от крал Абдула. Самир Мурад, който председателства фондацията с нестопанска цел, настоява, че районът ще запази своята автентичност. Нововъведенията обаче ще го направят още по-привлекателен за туристите.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button