България

Легендите за Кадин мост в Невестино

Река Струма тече през село Невестино. Има и дни, когато е пълноводна и буйна, но това е без значение за изправилия повече от пет века горда снага кадин мост. Името му, обвито в легенди и предания, идва от турски – „Кадън кюпраси“ или „Невестин мост“ и ес вързано с неговото изграждане.

Три легенди са свързани с популярния мост.

Тримата братя строители

Трима братя, най-добрите майстори в района, започват строежа на моста, но каквото изградят през деня, през нощта реката го отнася И така дълго време. За да запазят името и честта си като добри майстори, те решават да дадат за жертва тази от съпругите си, която дойде най-рано да донесе храна.

На другия ден първа пристига Струма, невестата на най-младия брат – майстор Манол. В едната си ръка държала кърчаме. Майсторите я зазиждат, а тя плаче и ги умолява да оставят открити очите и гърдите й, за да вижда бебето си и да го кърми. И така умира…

Доста трагична легенда. Преданията говорят, че сега, когато река Струма е много бурна, в бученето на водитес е чува плачът на невестата.

Сватбата на Струма невеста

Според друг от митовете, точно на това място имало сватба. Идват турските войски начело със султан Мурад. Като го виждат сватбарите се разпбягали. Остават само малка част заедно с булката – Струма.

Кобилини стени – неземната красота в полите на Врачанския Балкан

Според българските традиции невестата се покланя на войската, покланя се на султана и го дарява с невестини дарове. Султанът впечатлен първо от хубостта на Струва, след това от нейната смелост и от уважението, което тя проявява към него, я пита, какво желае за подарък. А тя пожелава да се изгради мост на това място, кръстили го Невестински (Кадън) мост.

Девойка бяга от потурчване

Реката, която тече през селото, била чиста като сълза. Близо до нея живеела красива девойка на име Струма. Но идват турците и потурчват всички млади жени. Тя успява да се скрие.

Един ден, докато се къпе в реката, я вижда турчин. За да не попадне в ръцете му, тя се хвърля в реката, но реката обръща течението си, защото не искала такава хубост и доброта да се погуби.

Турчинът скача към нея и разпорва корема й, а тя носело отроче. Реката, потресена от тази нечувана жестокост, приела името на невестата и се нарекла Струма.

Според най-непопулярната и най-малко вероятна легенда за моста той бил изграден по настояването на местен турски съдия – на турски кадия и оттам получил и името си „Кадин мост“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button