Новини

Култът към личността няма край: В Истанбул откриват музей на президента Ердоган

Музей на турския президент Реджеп Ердоган се предвижда да бъде открит в Истанбул в близко време. В него ще се представят животът и политическата дейност на президента, съобщават турски медии.

Музеят ще се намира в истанбулския квартал Касъмпаша, в района на Златния рог, където преминават детските и младежките години на турския президент преди да навлезе в политиката. Ще бъде отделено специално внимание и на страстта му към футбола.

Да плуваш между континенти: Ето ги тайните плажове на Истанбул

Основно място в музея ще заемат фрагменти от политическата кариера на Ердоган в международен план. На видеостена ще бъдат показвани негови изяви пред различни международни форуми, с прочути изрази, превърнали се в култови цитати, като “One minute” /с който апострофира бившия израелски президент Шимон Перес в Давос/ или “Светът е по-голям от пет” – призив на Ердоган към постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да споделят силата си с Турция и други държави, съобщава информационният сайт Т 24.

Ще може да бъдат видени и паметни фрагменти от над 20-годишната дейност на Ердоган – от кмет на Истанбул, през затвора заради цитиране на стихотворение, до израстването му като основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието, премиер и първи президент на Турция, който е избран с пряко гласуване от народа. Той отново е единствен кандидат за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори.

Как да прекосим Босфора с кану

Експозицията включва и членовете на семейството на турския президент, основно съпругата му Емине Ердоган, представяйки нейни лични изяви в различни страни – изказвания, международни срещи, социални ангажименти. Според утвърдения проект, в музея ще се излагат снимки, видеа, ще има специални ефекти за прожектиране по стените и извън сградата, прожекционни и холограмни техники, предава БТА.

В експозицията се акцентира и на връзката на Ердоган с лидера на Партията на благоденствието, покойния Неджметтин Ербакан, първия ислямистки премиер на Турция през 90-те години, който е негов ментор в политиката. Връзката им прекъсна след като Ердоган основа Партията на справедливостта и развитието с Абдуллах Гюл и Бюлент Арънч. Отделно място в проекта е отделено на превръщането на Света София в джамия с президентски указ, публикуван в Държавен вестник на 10 юли 2020 г. под номер 31181. Холограмата на джамията също се предвижда бъде в отделна зала, посочва вестник Йени чаг.

Къде да опитаме най-добрата баклава в Истанбул?

Архитектурата на сградата на музея е със селджукско-османски мотиви. Тя е на няколко етажа, намира се в обширен парк в района, където през 1455 г. се е помещавала султанската корабостроителница . Всеки нов султан прибавял нови установки и басейни, използвани при изграждането на военните кораби на османската флота. Тържественото откриване на музея се предвижда да стане преди изборите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button