Новини

Кукерският празник „Песпонеделник“ в Широка лъка се завръща

Традиционният кукерски празник „Песпонеделник“ ще се състои на 5 март, съобщи пред БТА кметът на Широка лъка Васил Седянков. Кукерското шествие в Широка лъка се завръща след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Пет гостуващи кукерски състава от различни фолклорни области на страната и домакините от „Песяците“ в Широка лъка ще участват в програмата.

Под звуците на чанове и хлопки кукерите ще разиграят традиционния обред за „прогонване на злото“. Хиляди български и чуждестранни туристи се очаква да пристигнат за „Песпонеделник“.

Кукерите от Средец с фурор на фестивала в Сардиния

На 3 март възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка ще представят концерт по случай Националния празник. Концертът е благотворителен в подкрепа на пострадалите от наводненията жители на с. Каравелово, уточняват от Община Смолян.

На 4 март празничната програма ще продължи с представление на самодейците от читалището в Широка лъка. Читалищните състави ще излязат на сцената с пиесата „Прошка“, пресъздаваща традицията на Сирни Заговезни.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button