Новини

Крал Чарлз Трети ще посети любимото си румънско село след броени дни

Британският крал Чарлз Трети се очаква да посети Румъния на 2 юни, което ще бъде първото му официално посещение в страната след коронацията, съобщава телевизия Диджи 24.

Визитата е била определена на церемонията по коронясването, в която участваха румънският президент Клаус Йоханис и съпругата му Кармен, както и пазителката на румънската корона Маргарета и принцът консорт Раду, отбелязва новинарският сайт Зиаре.

74-годишният крал Чарлз Трети и 75-годишната кралица консорт Камила бяха коронясани на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон на пищна церемония в присъствието на официални лица от цял свят, а милиони зрители я проследиха пред телевизионните екрани.

Чарлз се влюбва в селата на Трансилвания през 1998 г., когато посещава за първи път Румъния, припомня телевизия Диджи 24. Няколко години по-късно – през 2006 г. той си купува първия имот в Румъния – традиционна къща в село Вискри, окръг Брашов. В последствие купува и други имоти, също в Трансилвания, и продължава да посещава страната поне веднъж годишно.

Ще можем да стъпим боси на мястото, където ще короноват Чарлз III

Зиаре посочва, че от вчера по улиците на село Вискри, което е включено в световното наследство на ЮНЕСКО, е забранено да се движат автомобили. Властите са взели решение автомобилите да остават на входа на селото, където е направен паркинг.

Къщата, притежавана от крал Чарлз във Вискри, която продължава да бъде наричана Къщата на Уелския принц, е отворена отново за посетители от 1 април.

Също в село Вискри се намира и основаната от Чарлз благотворителна фондация, която има за цел да подкрепя запазването на наследството и устойчивото развитие на Румъния.

Заемащ обширна територия в Централна Румъния между историческите градове Сигишоара, Брашов и Сибиу, Търнава Маре е един от най-интригуващите културни пейзажи в Европа. Регионът е заселен през 12 век от саксонци от днешните райони на Германия, Франция, Белгия, Люксембург и Нидерландия, поканени тук от унгарския крал Геза II, за да създадат собствена икономика, но истинската цел е да защитят далечните краища на кралството си от набезите на турците. Те колонизират плодородната земя на север от Карпатите, строят укрепени църкви за убежище по време на обсада и създават стабилни малки земеделски общности.

Изграждат нова туристичека атракция за над 3 млн. евро в румънския град Арад

Днес във Вискри все още живеят 10 саксонци от по-малко от 500 души население, а в Мешендорф, Криц и другите околни села не са много повече. Но църквите и къщите им са останали, а районът има очарователно усещане за почти непроменен през вековете облик. Каруците с конски впрягове са основният начин на транспорт, а жителите се препитават с дребни стопанства.

Във Вискри има около 20 традиционни къщи, които фондацията на Чарлз Трети е възстановила, като е наела местни занаятчии и е използвала оригинални техники и материали като жълта глина, негасена вар, ръчно изработени тухли, бор и дъб – като начин да покаже на местните жители, че тяхното наследство може да бъде източник на растеж за общността, предава Дир.

Къщите за гости се управляват от Experience Transylvania. Повечето от тях са декорирани с предмети, използвани някога от самите жители на селото, като високи саксонски легла (които се отварят като скрин) и печка с теракотeни плочки. Къщите са със семпло обзавеждане, но удобна и подходяща база за опознаване на региона.

Срещу 50 евро може да спим в луксозна каруца с покрив и баня в Румъния

Основната забележителност на Вискри е неговата укрепена църква, която дава на селото имената на немски (Deutsch-Weißkirch, или немска бяла църква) и унгарски (Szászfehéregyháza, или саксонска бяла църква). Една от седемте укрепени църкви в Търнава Маре, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, е построена през 12 век, укрепена през 15 век. и допълнително подсилена през следващите 200 години с външна стена и отбранителни кули. В дебелите стени са изградени складове, а когато Вискри е бил атакуван, селяните са се оттегляли с добитъка си в църквата, за да преживеят обсадата.

Крал Чарлз Трети е създал център за обучение в края на селото, който осигурява работа за местните жители в областта на опазването на архитектурното наследство и традиционните занаяти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button