Класации

Кои са най-красивите селца в света

Независимо дали става дума за причудливо селце като от кутия шоколадови бонбони, сгушено сред английските хълмове, или за прелестни цветни къщички, които блестят на брега на река, светът е пълен с прекрасни малки градчета и села. Но кои са най-красивите в света?

Експертите от Faraway Furniture имат отговор. Може би не е изненадващо, че Европа доминира в списъка – 12 от първите 20 места са заети от села на континента. Италия заема три места в списъка, а две села във Франция и две във Великобритания попадат в топ 20.

А най-красивото село в света? Тук няма изненади: На първо място e Чинкуе Тере в Италия. Петте селца на Ривиерата с цветните си къщи, накацали по скалите, и рибарските лодки, които се люлеят в красиви пристанища, е преживяване за всяко сетиво.

Ето къде са най-красивите села и улица в света

Склоновете между селата са прилежно терасирани и засадени с маслинови и лимонови дръвчета и с лозя, от които се прави местното сладко вино „шакетра“. Точно през тях минава панорамната пътека, като целият маршрут (11,5 км) може да бъде изминат за ден пеша.

На второ място се класира Рейн в Норвегия – малко рибарско селище в полярния кръг, с впечатляващи гледки към Лофотенските острови.

Номер три в списъка е Оя в Санторини. Ослепително белите къщички и класическите сини куполи оживяват по време на прочутия залез на острова, а от него се открива гледка към угаснал вулкан.

Градчето е по-спокойно от столицата Фира, а най-оживената му част е пешеходната улица, която минава по дължината на цялото селище. В началото му има паркинг, където туристите могат да оставят колите си и да започнат своята вълнуваща разходка.

Бурано в Италия и Колмар във Франция допълват топ 5.

Ето и пълния списък на 20-те най-красиви села в света според Farway Furniture.

Чинкуе Тере, Италия

Рейн, Норвегия

Оя, Гърция

Бурано, Италия

Колмар, Франция

Халщат, Австрия

Алберобело, Италия

Хобитън, Нова Зеландия

Ширакава-го, Япония

Сиди Бу Саид, Тунис

Венген, Швейцария

Аит Бенхаду, Мароко

Селото на Попай, Малта

Бибъри, Англия

Ортахисар, Турция

Древният град Фънхуанг, Китай

Стайтс, Англия

Хускар, Испания

Паланган, Иран

Симиан-ла-Ротонд, Франция

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button