Свят

Какво се крие зад имената на европейските столици и градове?

Вероятно малцина знаят, че зад имената на европейски столици и големи градове се крият загадки. Всяко име на много градове означава нещо.

Барселона дължи името си на генерал Хамикар, баща на прочутия Ханибал. Хамикар „поставил основите“ на Барселона, а името на града произхожда от неговото прозвище име Барса, което на пунически език означава „мълния„.

Това е най-евтината европейска столица за дигиталните номади

Според германската народна традиция, Берлин е получил името си от думата „bär“, което означава „мечка“, която също е и символ на Берлин. Въпреки това, според други теории, името на града всъщност идва от славянската дума за блато – „berl“.

берлин германия
Снимка: Pixabay

Името на румънската столица Букурещ, идва от Букра, исторически герой, който според легендите е бил принц, рибар, овчар или ловец. На румънски език „букурија“ означава „щастие“.

букурещ румъния
Снимка: Pixabay

Манчестър, който преди се наричаше „Мамуцио“, е получил днешното си име по доста интересен начин. Явно местните са особено големи ценители на женските прелести, щом са нарекли дори града си на тях. По-конкретно, градът е получил своето наименование от израза „Mameceastre“, което означава „гърдата“ или „хълм във формата на млечната жлеза“.

манчестърИмето на Ливърпул идва от староанглийската дума „lifer“, което означава „дебел“ и „pool“, което означава „басейн“.

Шведската столица Стокхолм дължи името си на комбинацията от думи „stäk“, което означава „залив“ и думата „holm“, което означава „остров“.стокхолм швеция

Името на столицата на Норвегия, Осло, най-вероятно идва от думата „os“, което означава „устието“. Въпреки че има и други теории, това е реалистично с оглед на мястото, където се намира града, пише бТВ Бизнес новините.

Ето коя е новата романтична столица на Европа, не е Париж

осло

Копенхаген в превод означава „търговска пристанище“, а името идва от датските думи „køber“, което означава „търговец“ и „havin“, което означава „пристанище“.

копенхаген дания
Снимка: Pixabay

Истанбул дължи името си на турската версия на гръцката фраза „eis tan polin“, което в превод означава “ в градът“. Прозвището се използвало като нарицателно на Константинопол, който по това време е бил по-велик от всички останали градове в света, така че гърците просто го наричали просто „Градът“, вместо да използват цялото му име.

истанбул
Снимка: Pixabay

Хамбург носи името си от думата „hamma“, която в превод означава „задна част на коляното“. В преносен смисъл означава „лък“ или „ъгъл“, което е напълно подходящо, с оглед на местоположението на Хамбург.

Ето кои са Европейските столици на културата през 2023

Париж в древни времена се е казвал „Lutecia Parisorum“, а по-късно само „Parisli“. Този наименование идва от старото племе „париси“, които от града направили цяла столица на държава.

париж сенаВ основата на името на Мюнхен стои терминът „mönch“, което означава „монах“.

В името на изпълнената с тайни и загадки Флоренция пък се крие името на влиятелната италианска фамилия Медичи. Латинското „Florencia“ било презимето на фамилията Медичи, и в превод означава „цъфтят“.

флоренция
Снимка: Pixabay

Според една теория, името на Лондон идва от израза „Londinium“, което означава „място, което принадлежи на мъж на име Лондинос“. Въпреки това, и до днес тази теория не е приета като се твърди, че подобна историческа личност не е съществувала, макар друго обяснение да няма.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button