19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

Ето кои са Европейските столици на културата през 2023

Новите Европейски столици на културата за следваща година са Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария.Те ще поемат щафетата от тазгодишните столици Еш, Люксембург, Каунас, Литва и Нови Сад, Сърбия.

Европейските столици на културата до 2026 г. вече са известни. Догодина това ще са Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия. Германският град Кемниц и словенският Нова Горица ще са културните центрове на Европа през 2025 г.

На следващата година европейските столици на културата ще са две – Оулу във Финландия и Тренчин, Словакия. Латвийският град Лиепажа очаква официалната позиция на националните власти за домакинство през 2027 г. Предстои Португалия да избере другата европейска столица на културата за същата година измежду кандидатите Авейро, Брага, Евора и Понта Делгада.

Пловдив бе Eвропейска столица на културата през 2019 г.

Инициативата „Европейска столица на културата“, създадена през 1985 г., поставя културата в центъра на вниманието на европейските градове с целогодишна финансова подкрепа за събития в областта на културата и изкуството. Целта й е да покаже богатството и многообразието на културите в Европа, да подкрепи приноса на културата за развитието на градовете, да ги популяризира, да насърчи туризма и да провокира и местните жители, и всички европейци да изпитат усещането за принадлежност към обща културна среда, пояснява пресслужбата на Европейската комисия.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации