БългарияКласацииСофия

Това е най-евтината европейска столица за дигиталните номади

Пандемията очевидно оказа дълготрайно въздействие върху начина, по който работим и пътуваме, което е най-очевидно от степента, в която сега работим дистанционно и възможността да го правим от чужбина се превърна в собствен начин на живот.

Животът като дигитален номад варира значително – индустрията, в която работите, доходите ви и гъвкавостта на вашата роля определят къде и дали можете да пътувате по време на работа.

Списъкът с държави, предлагащи визи за дигитални номади, само се разраства, но всяка от тях има различни изисквания, така че ако обмисляте да вдигнете напред и да работите в чужбина, изборът може да бъде доста огромен, пише Timeout.

Португалия се превърна в най-добрата страна за дигитални номади

Но Norton Finance може просто да направи всичко това малко по-лесно, тъй като кредитната компания е провела проучване на най-евтините европейски столици за цифрови номади – и резултатите са налице.

Експерти по пътувания в компанията оцениха 184 страни и ги класираха въз основа на средния наем, комунални услуги, транспорт, храна, фитнес и интернет разходи, както и цената на полетите за връщане от Обединеното кралство.

Въпреки че, разбира се, ще варира в зависимост от това от коя част на света пътувате, останалите фактори предоставят доста изчерпателна разбивка на достъпността на дадено място, а класирането на първо място е Скопие в Северна Македония.

Градът е известна туристическа дестинация с добра цена, популярна със своите археологически обекти и улична храна. Можете да прочетете повече за това как да се храните в Северна Македония тук . Стойността на обществения транспорт е една от причините Скопие да има толкова добри резултати, тъй като месечната карта за обществен транспорт е огромни осем пъти по-евтина от еквивалента в Лондон.

На второ място е Сараево, очарователната столица на Босна и Херцеговина. Едностаен апартамент в центъра на града струва средно 275 евро (£238, $289) на месец. Кишинев в Молдова е класиран на трето място в списъка на Norton Finance, където пинта струва мизерните 1,30 евро (1,12 британски лири, 1,37 долара).

В другия край на спектъра са градове като Копенхаген и Дъблин , които вероятно са едни от най-скъпите градове за живеене в Европа. Наемът тук е средно около пет пъти по-висок от градовете в списъка с топ 10.

Ето топ 10 на най-евтините европейски столици за цифрови номади:

Скопие, Северна Македония
Сараево, Босна и Херцеговина
Кишинев, Молдова
София, България
Букурещ, Румъния
Белград, Сърбия
Будапеща, Унгария
Варшава, Полша
Вилнюс, Литва
Рига, Латвия

Какво е да си дигитален номад?

Предимството да можете да се преместите в по-достъпен нов град, като същевременно запазите заплатата си и все още можете да изследвате ново място, е невероятно вълнуваща възможност. Не е изненада, че броят на хората, които стават дигитални номади, тепърва ще расте.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button