Свят

Къде са „Малдивите на Италия“ и какво да правим там?

Оказва се, че не е нужно да ходите в тропиците, за да намерите меки пясъчни плажове и кристално чисти води. Саленто, на самия край на Италия, има всичко.

Саленто си спечели името „ Малдивите на Италия“ благодарение на своите райски брегове. Част от административния регион на Пулия, той се гордее и с богато културно наследство, повлияно от смесица от култури, оставили своя отпечатък през вековете.

Намира се между Адриатическо море на изток и Йонийско море на запад. Въпреки че е сравнително малък полуостров – 100 километра дълъг и 40 километра широк – двата бряга са изключително различни.

Къде са „Малдивите на Италия“?

„Малдивите на Италия“ се намират от Йонийската страна на полуострова. Някои от най- зашеметяващите места тук са Punta Prosciutto (Ham Point), Pescoluse и природните паркове Punta Pizzo и Porto Selvaggio, където морето среща пясъчни дюни, покрити с вечнозелени храсти Maquis.

Порто Чезарео е част от морски резерват, идеален за гмуркане с шнорхел, тъй като морското му дъно има субтропични характеристики и животни, които обикновено се наблюдават в по-топлите морета. Градът има естествени острови, разположени пред него, като Isola dei Conigli (Заешки остров), до които може да се стигне с лодка или просто с плуване.

Галиполи от западната страна е задължително посещение. Историческият му център е остров, превърнат в крепост, достъпен през 500-годишен мост, със сложна мрежа от алеи, които изглеждат замръзнали във времето.

25 градчета в Италия продават къщи за по 1 евро, но каква е уловката?

Основните забележителности са крепостта, катедралата Sant’Agata и Spiaggia della Purità (Purity Beach). Близкият Бая Верде е едно от най-добрите места за нощен живот в цялата страна.

Двете морета се срещат в Санта Мария ди Леука, която е една от най-крайните части на Италия. Хората идват на върха, наречен Пунта Ристола, за да се любуват както на залеза, така и на изгрева.

Обиколките с лодка показват колко различни са двете страни на брега, докато малки скали на Йонийско море се превръщат в драматични скали на Адриатическо море. И двете страни имат пещери и някои от тях са били дом на хора от палеолита, когато Средиземно море е било суша.

Археолозите са открили и надписи от гръцката и римската епоха, предимно от моряци, молещи боговете да ги закрилят по време на пътуванията им.

Зад фара има базилика, която е била храм на богинята Минерва, въпреки че се казва, че Свети Петър я е християнизирал по време на поклонение в Рим.

Другата страна на Саленто предлага грапава брегова ивица

Адриатическата страна на Саленто не прилича на Малдивите, но е не по-малко зашеметяваща. Неравното крайбрежие се превръща в пещери и скали, които да изследвате с лодка или докато се гмуркате с шнорхел или скално катерене.

Най-забележителното място е Il Ciolo, каньон, над който се издига 40-метров мост, който също е платформа за всеки, който има смелостта и уменията да се гмурка.

Естественият плувен басейн на Grotta della Poesia (пещерата на поезията) позволява по-достъпни гмуркания от „само“ пет метра. Сред многото пещери от източната страна, Grotta della Zinzulusa (пещерата Zinzulusa) е една от най-зрелищните и дори е домакин на сцена на Рождество Христово по време на Коледа.

Ще откриете, че няколко плажа и градове в Саленто са кръстени на кула (torre), като Torre Lapillo, Torre Chianca, Torre Inserraglio, Torre dell’Orso и Torre Specchia Ruggeri. Построени са през 15-ти и 16-ти век, когато Саленто е част от Кралство Неапол.

Пет приказни градчета в Италия, които трябва да посетим

Поради географското си положение, Пулия се смяташе за стратегическа точка между Източна и Западна Европа и Африка, така че трябваше да бъде добре защитена от нашествия.

Друга ключова дестинация от страна на Адриатическо море е Отранто, варосано градче с изглед към лазурното море. Историческият център е защитен от Porta di Terra, порта, датираща от епохата на Наполеон. Близките Castro и Santa Cesarea също си струва да посетите, за да се насладите на усещането за рибарско селище.

Кои са най-добрите вътрешни градове за посещение в Саленто?

Магията на Саленто продължава във вътрешността, където маслинови дървета, лозя и типични селски къщи, наречени масерии, осеят пейзажа.

Има много градове с добре запазени исторически сгради, като Остуни и Нардо, но град Лече е най-незабравимият от всички.

Най-големият град в Саленто, Лече, е дом на местния университет и основните музеи. Построена е в бароков стил с тебеширен камък, който изглежда розов под слънцето.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button