Новини

Гръцкият премиер обеща безплатна почивка за евакуираните от Родос туристи

Гръцкият премиер обеща да даде безплатна едноседмична почивка на туристите, които трябваше да бъдат евакуирани, заради горски пожари на остров Родос, съобщава BBC.

В свое участие в предаването Good Morning Britain на ITV, Кириакос Мицотакис каза, че хората могат да се възползват от предложението през пролетта или есента на 2024 г.

Той не разкри подробности за това как ще работи схемата.

Повече от 20 000 души бяха евакуирани, когато горските пожари избухнаха през юли. Хиляди туристи от Обединеното кралство бяха върнати със самолети в страната.

„Нито един човешки живот не е загубен в Родос и няма съобщения за ранени… Разбираме, че гостите са имали неудобства, но се радвам да ви кажа, че Родос е по-гостоприемен от всякога. Островът се завръща към нормалното“, обяви Мицотакис.

Той също така коментара и гостоприемството и подкрепата, предлагана от жителите на Родос на блокираните летовници, и насърчи хората пътуват до острова, за да подкрепят местната икономика.

Разпродават летни почивки на Родос на половин цена

Той посочи, че Гърция е подготвена за инциденти като горски пожари и многократно заяви, че Гърция е „абсолютно безопасна“.
Мицотакис призна, че докато горските пожари винаги са засягали Средиземноморието, тяхната интензивност се е увеличила „като следствие от изменението на климата“.

През юли Родос се бореше с горски пожари, подсилвани от бурни ветрове на фона на продължителна и интензивна гореща вълна. Много британски туристи трябваше да съкратят ваканциите си и да се върнат у дома с полети за евакуация.

В един от случаите пилот на EasyJet, летящ с британски туристи до Родос, дори призова пътниците да слязат от самолета преди излитане, тъй като каза, че това е „лоша идея“.

Вместо официално да посъветва летовниците да не пътуват до засегнатите гръцки острови, Министерството на външните работи на Обединеното кралство каза, че хората трябва да се консултират с хотела и туристическия оператор преди пътуване и обясни как да се регистрират за спешни сигнали.

Някои гърци се включиха в социалните медии, за да споделят разочарованието си от инициативата на Мицотакис.

Трябва ли да отменим почивката си в Гърция заради пожарите

„Гърците може и да не отидат на почивка, но ще плащат за ваканциите на чужденците“, коментира потребител на платформата Х (преди Twitter).

„Нито един ден платен хотел за местните жители, гърци и имигранти, които загубиха домовете си из цяла Гърция и спят в руините“, каза друг.

Нараства разочарованието от предполагаемото бездействие на гръцкото правителство след опустошителните горски пожари от миналата седмица.

Стотици жители на Родос се събраха пред кметството на острова, за да поискат компенсации за животновъдите и фермерите, защита на работниците, предприятията и собствениците на жилища, които са загубили работата и имотите си, както и незабавно повторно залесяване на изгорелите райони.

Говорител на опозиционната партия Сириза разкритикува предложението на премиера да плати на евакуираните туристи, за да се върнат на Родос, като каза, че „г-н Мицотакис смята, че ще излекува удара, нанесен върху имиджа на гръцкия туризъм, като обещае една седмица безплатна почивка“.

„Необходим е сериозен план за профилактика и лечение. План, който правителството очевидно няма“, каза той.

В публикуват наскоро доклад на Европейската комисия за въздействието на изменението на климата върху европейския туризъм се посочва, че глобалното затопляне ще доведе до намалено търсене в Южна Европа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button