Оферти

Гореща оферта за екскурзия до Железни врата – шедьовърът на Дунав между Румъния и Сърбия

Чували ли сте за Железни врата? Това е пролом на река Дунав, който представлява най-голямата клисура в Европа. Намира се на границата между Румъния и Сърбия. Мнозина го наричат шедьовърът на Дунав.

Най-голямата забележителност в залива е барелефът на последния цар на даките – великият владетел Децебал. Това уникално изсечено в скалите произведение на изкуството, изобразяващо неговото лице, е най-големият барелеф в Европа с размери 55 метра височина и 25 метра ширина.

Само сега може да се възползвате от невероятните намаления на Alexandra Travel, които предлагат екскурзия до Дробета, Турну Северин, Оршова, Железни врата, Байле Херкулане и Кладово, като тръгването е от Варна, Шумен, Разград и Русе.

Датите на екскурзията са:

23 – 25 юни
04 – 06 август
15 – 17 септември
13 – 15 октомври

Само сега може да се възползвате от ПРОМО ЦЕНИ:

Цена: 289 лв. от Шумен, Варна

Цена: 279 лв. от Разград

Цена: 259 лв. от Русе

По време на екскурзията ще имате възможност да се поразходите 3 часа с корабче и да се насладите на уникалните гледки, похапвайки риба и не само. По време на пътуването ще бъдете и на двата бряга – в Румъния, и в Сърбия.

Програма

Ден 1-ви

• Отпътуване от Варна (пред Катедралата) в 04:00 ч.
• Отпътуване от Шумен (бензиностанция OMV до магазин Billa) в 05:00 ч.
• Отпътуване от Разград (спирката на автогарата) в 05:45 ч.
• Отпътуване от Русе (паркинга пред ЖП гарата) в 07:00 ч.

– Отпътуване за Байле Херкулане – ще посетим любимото място за отдих на австрийският император Франц Йосиф и Принцеса СИСИ /Елизабет Баварска/, а именно най-стария балнео курорт на Румъния, любимо място и на римския император Байле Херкулане, носещо името на Херкулес. Това е малък курортен град сгушен в пазвите на планините Мехединц и в долината на река Черна с история на около 2000г. Известен е с името „Светите води на Херкулес“.

– Ще се потопим в история, мистика и легенди, свързани с лечебните извори. Легенди разказват, че Херкулес и аристокрацията на римската империя са се къпели в тези минерални води. В центъра ще ни посрещне изящната статуя на Херкулес . Австрийският император Франц Йосиф нарича градчето „най-красивия курорт на континента“ през 1852г, а империатрица Сиси е толкова завладяна от това място, че е имала собствена частна резиденция в центъра на града. Не на последно място ще видим и един от старите хотели на града Дечебал, за който се носи легенда, че в основите е заровено римско съкровище, което се пази от жена „видяна“ от много от търсачите на съкровища.

Супер промоция за екскурзия до Черна гора и Дубровник

– Непосредствено срещу хотела се намира изключително интересно декорираният казино комплекс, посещаван някога от имперската аристокрация на Виена.

Отпътуване към гр. Оршова, малко пристанищно градче на брега на Дунав. Сравнително нов град, чиито останки от стария лежат на дъното на язовирното езеро , където заради строителството на железни врати и вдигане нивото на водата на дъното както остров Ада кале и цели села и исторически паметници. В Средновековието градът е в пределите на царство България през 14век като част от Видинското царство и с българско име Орсова.

– Разходка с корабче в продължение на три часа по най-атрактивния участък на река Дунав, а именно дунавската клисура ,един участък с изключителна природа между румънската планина Мехединц и сръбската Мироч, един участък от реката творение на природата, където Дунав се всича в скалите и образува най голямата клисура, наречена Джердапската. Този феномен, който наричаме Железни врати е с дължина 100 км, започвайки от Молдова веки и стигайки до Дробета – Турну Северин. Това място се разделя на четири части – Голубачка, Господжин вир Голям и малък казан и стената. / При възможност, ако атмосферните условия позволяват/.

Скалната скулптура на Децебал привлича плаващите по Дунав

– Ще посетим третата част – Казаните където ширината на реката между скалите е едва 180/250 м., а дълбочината 55/60 м. като на места надхвърля 120 м. След това ще стигнем до втората по големина статуя в света след тази на Богородица в САЩ, а именно барелефът на последния цар на даките – Дечебал, велик владетел, който загубвайки последната битка с император Траян предпочита да се самоубие, вместо да сложи оръжието си в краката на римлянина и признае пораженията си. Мястото не е избрано случайно- дарителят, който дава повече от 1млн. долара и който желае великият Дечебал да се прослави, е именно точно срещу „Табула Траяна“, плоча поставена от император Траян през 103г. Плочата се намира на отсрещния сръбски бряг и е широка 4м. и висока 1,75м.

– В непосредствена близост до това се намира и Манастир Мраконя, наследник на един от най-старите румънски манастири потопен във водите на Дунав при строежа на хидровъзела Железни врати.

– Недалеч от манастира е пещерата Поникова и не по-малко интересната пещера „Ветерани“, едно магическо място пълно с мистика и легенди. Използвана още преди 4 хил. години.

Пещерата е дълга 173 м. и широка 40 м. Служила е за подслон на части от австрийската армия през 17в., като е побирала 250 войници. В центъра на пещерата е построен фонтан от турски затворници, а по време на двете световни войни служи за подслон на хайдути.

На кораба има бар, където можем да се подкрепим, ако предварително не сте избрали традиционно рибно или пилешко меню. Отпътуване за Дробета – Турну Северин.
– Пристигане в Дробета – Турну Северин. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден

– Закуска.
– Отпътуване за Кладово / Сърбия /.
Преминаването от Румъния в Сърбия се осъществява над самите шлюзове и вецове на железни врати.
Посещение по желание на крепостта Фетислам в гр.Кладово, Сърбия.
Старият град Фетислам в Кладово е категоризиран като паметник на културата от изключително значение.
Обяд в сръбски ресторант / срещу допълнително заплащане/ и шопинг.
Отпътуване за Дробета – Турну Северин. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

3 ден

– Закуска.
Турну Северин – град, в който ще видим останките от най – старото римско селище на територията на днешна Румъния. Дробета е дакийското име на селището, а Турну Северин идва от името на най-голямата забележителност на града и негов символ, а именно старата кула в центъра или т.н. воден замък.

– В непосредствена близост до брега на Дунава ще видим моста на Траян и останки от крепостта Северин. Мостът на Траян, от който и до ден днешен са основните стъпки е най големият мост в античността, построен над рeка Дунав между румънския и сръбският бряг. Построен през 103 – 105г. от император Траян и смятан за постижение на архитектурата с д.1130м., служейки на римляните за изнасяне златото на Дакия. Построен от дърво върху каменни основи. Проектиран от главния архитект на Траян – гъркът Аполодор от Дамаск.В градския музей може да се види макет на моста, както и останки от римската крепост и амфитеатър. В музея е изобразена историята на тази област от времето на император Траян до днес. Също така и аквариума с речни обитатели от р. Дунав.

Гореща оферта за вълнуващо приключение по делтата на Дунав

– Интерес представлява и дворецът на културата Теодор Костеску, обявен за исторически паметник в списъка на Юнеско. Ще видим и средновековната крепост Северин ,построена от Унгарското кралство като стратегически военен център срещу българската държава тогава Видин.

• Отпътуване за България.

Цялата програма може да видите ТУК, както и да направите резервация на телефон 0885720830; 082830940.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button