Свят

Генуа: Скритите съкровища на Лигурския град

Новият филм на Disney Pixar „Лука“ на генуезкия режисьор Енрико Казароза разпали отново страстта към Лигурия в света. Освен че отдава почит на емоционалната Чинкуе Тере (Корнилия, Вернаца, Манарола), анимираната история също преоткрива Генуа с емблематичните места на камбанарията на Дуомо и Фенера, които се виждат преди всичко във финала.

Всички знаят за Генуа „Superba“ – освен катедралата и фенера – точно Порто Антико, Аквариума, Кралския дворец и отново Палацо Росо и Палацо Бианко, но има и някои по-малко известни маршрути и места които искаме да ви поканим да откриете.

Обиколката на крепостите: „историческа“ разходка

Между легендата и поезията препоръчваме 20-километровия маршрут по стените на Il Giro dei Forti, най-голямата отбранителна система в Европа. Можете да посетите осем крепости, които датират от периода между 1700 и 1800 г., свързани една с друга с пътеки в Parco delle Mura.

Можете също да вземете фуникуляра и да се насладите на панорамата от 400 метра височина. Това е красива разходка в зеленина, кръгов маршрут, който може да бъде обхванат от различни точки. Една от възможностите е да паркирате колата на паркинга на астрономическата обсерватория Риги и да започнете прехода в Parco delle Mura.

Поемете по пътеката към Osteria delle Baracche и след това следвайте знаците за пътеката на пеперудите, за да стигнете до Forte Puin. С гръб към това, което е най-малката крепост в града, на няколкостотин метра ще намерите Forte Sperone, най-важната. Продължавайки, ще се озовете пред две пътеки, едната води до По-малкия брат, а другата до Diamond Fort. След това има Forte Diamante, построен върху останките на крепост от 14-ти век, от която се открива спираща дъха гледка към града. В края на крепостите можете да изберете да слезете до Trensasco, част от Sant’Olcese и да се върнете до паркинга Righi с лесен път от около 4,5 км.

 

Епархийски музей със Синята обиколка

„Blu di Genova“ са платове, изобразяващи сцените на Христовите страдания, поръчани от монасите от Бошето през 1538 г., идващи от църквата Сан Николо дел Бошето и след това закупени от италианската държава. Терамо Пиаджо, малко известен художник, но автор на това произведение, избра материята, която неговите роднини моряци носеха всеки ден: дънки, устойчиви на дъжд и лошо време.

Преди Леви-Строс всъщност тъканта на дънките е била известна като “bleu de Gênes” (Синьото на Генуа), следователно е била кратка стъпка от “Blu di Genova” до “Blu Jeans”. Износът на този материал в Америка започва от пристанището на Генуа през 16 век, останалото е история. По време на Великденските празници Епархийският музей организира Синята обиколка, историко-художествен маршрут, който започва от изложбата на „Blu di Genova“ и след това се възхищава на други ценни произведения като Палиоти от „Сантисимо Сакраменто“ или „Кроче“. degli Zaccaria“ „.

 

Кварталът Carmine: скрито бижу

На пешеходно разстояние от музеите Strada Nuova и Largo Zecca има малко известен колоритен квартал, макар и близо до центъра на града. На централния площад има древен пазар от стъкло и ковано желязо, но истинската магия е да разгледате тесните улички между къщите с горчица, охра и розово, абсолютно характерни за Лигурия.

Внимавайте за кръвната захар, преди да предприемете обиколка между Vico delle Fragole, dello Zucchero и Vico del Cioccolatte, за да стигнете до Piazza della Giuggiola, който носи името си от хинап, намира се там от 1700 г. Очарователния древен манастир на цистерцианските монахини, обикновено е затворен, но може да имате късмет и да надникнете вътре в манастира.

Уличното изкуство в Чертоза

Тази нова форма на творческо и модерно изкуство пристигна и в Генуа, по-специално в квартал Чертоза, където можете да се полюбувате на стенописи, направени от международни художници, които са минали там. Идея за преоценка на един от районите на Генуа, най-засегнати от срутването на моста Моранди, което започва от проекта On the Wall – Чертоза поглежда нагоре. Сред произведенията Liberi di Perderci от Антонело Макс, Купидон и Психея от Озмо, Аншоата правят топката на Кактус и Мария.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button