Свят

5 от най-добрите живописни пътувания с влак в Швейцария

1. Експресът Бернина

Свързвайки град Кур с Поскиаво в Швейцария и с Тирано в Италия, пресичайки швейцарските Енгадински Алпи, Bernina Express предлага спираща дъха гледка от панорамните си червени вагони. Двете основни линии по маршрута Bernina Express – линията Bernina и линията Albula – бяха съвместно обявени за обект на световното наследство през 2008 г.

Линията Bernina през този обект е грандиозно четиричасово пътуване през 196 моста, 55 тунела и зашеметяващия проход Бернина на 7391 фута над морското равнище. Първата част от Бернина Експрес, от Кур до Понтрезина, пресича и известния виадукт Ландвасер, драматичен, извит еднопътен виадукт, изработен от варовик и включващ шест масивни арки. Това емблематично пътуване продължава да бъде едно от най-популярните в страната.

2. Ледниковият експрес

Glacier Express – известен като „най-бавният експресен влак в света“ (и може би най-живописният) – свързва планинските курортни градове Матерхорн в съседство на Цермат и Сейнт Мориц в швейцарските Алпи.

Голяма част от грандиозното пътуване на влака минава през същия обект на световното наследство като Bernina Express и може да се похвали с еднакво впечатляващи гледки, включително Матерхорн и долината на Матер, масивните скални стени през град Висп и искрящата река Рона, точно след отпътуване от Бриг.

Тъй като влаковите маршрути имат сходни, но различни гледки, много посетители се опитват да се возят както на Glacier, така и на Bernina Express по време на престоя си в Швейцария.

3. Железопътната линия Юнгфрау до планината Юнгфрау

Историческата железопътна линия Юнгфрау отвежда посетителите до най-високата железопътна гара в Европа, на огромните 3453 метра над морското равнище. Заснежената планина Юнгфрау е притисната между огромните върхове на планините Монх и Айгер, а част от железопътната линия Юнгфрау преминава през тези две планини, с невероятна гледка през прозорци, внимателно издълбани в планината.

След като стигнете до върха, се удивете в страхопочитание на невероятните гледки, които могат да се простират чак до Шварцвалд на Германия и Франция в ясен ден. Планинският връх разполага с галерия от ледени скулптури и възможност за разходка по ледник, както и ресторант и това, което се смята за най-високия магазин за шоколад в света. На връщане надолу по планината маршрутът се спуска през село Lauterbrunnen и може да се похвали с прекрасни гледки към водопада.

4. Железопътна линия със зъбно колело до планината Пилатус

Железопътната линия със зъбно колело до планината Пилатус в Швейцария може да се похвали с титлата „Най-стръмната железопътна линия със зъбно колело в света“. 30-минутното пътуване започва в Alpnachstad и има среден наклон от 35%.

Железопътната линия на зъбното колело работи между май и ноември, докато през друго време до върха може да се достигне чрез зрелищен, въздушен кабинков лифт и въжена линия. На върха ще намерите историческия хотел и ресторант Pilatus Kulm, където можете да се насладите на освежителни напитки или да откриете една от многобройните пешеходни пътеки със зашеметяваща гледка към околността.

5. Зъбчата железница Горнерграт

Зъбчатата железница Gornergrat се счита за чудо на съвременното инженерство, изкачвайки се от 1603 метра надморска височина близо до град Цермат до 3089 метра на върха само за 33 минути. От върха посетителите се наслаждават на една от най-зрелищните панорами в цяла Швейцария – емблематичните очертания на Матерхорн, както и околните върхове и ледници.

Насладете се на разходка на върха през природния резерват и опитайте фондю в един от прекрасните ресторанти с панорамна гледка. Върнете се по същия маршрут обратно до Цермат, където можете да се насладите на многобройните малки барове и ресторанти по пътищата без автомобили на това красиво село.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button