БургасНовини

Ето какво подготвя Бургас за летния сезон

За четвърта поредна година Община Бургас ще предложи на своите граждани и посетители календар с тематични уикенди през пролетта и лятото.

Първите предстоят още през пролетта с „Дни на цветята“, които ще започнат с откриването на традиционното изложение за цветя „Флора“ на 28 април и ще продължат до 8 май, съобщава БТА.

От 12 до 14 май ще се проведе „Зелен уикенд“, който се организира съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие“. В неговата програма влизат Карнавал на биоразнообразието, инициативи на Природонаучен музей-Бургас и такива, свързани с бургаските езера, както и тематичен базар на улица „Алеко Константинов“.

За всички любители на българския фолклор, както и за чуждестранните туристи, атрактивен може да бъде Уикендът на хорото, който ще се проведе от 9 до 11 юни. В него централно събитие ще бъде осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг“ на площад „Тройката“.

Поляци и израелци откриват сезона на остров „Св. Анастасия“ край Бургас

От 23 до 25 юни в града ще се проведе и първото издание на фестивала „Бургас – вълнуващ и артистичен“, който се реализира по проект, целящ да обхване публиките в периферията на града. Затова и събитията в програмата му ще се проведат в парковите пространства на комплексите „Меден рудник“, „Изгрев“ и „Славейков“. Централната градска част също ще бъде включена.

По повод посрещането на Джулай морнинг на 30 юни срещу 1 юли се очаква хиляди да посрещнат изгрева в Бургас. По същото време остров Света Анастасия ще е домакин на третото издание на фестивала SOLAR Island. „Метрополис“ също подготвят тематично парти, а по традиция бургаски рок банди ще забавляват публиката на плажа в района на Моста.

През август в града ще се проведат множество фестивали. Spice Music Festival ще събере почитатели на музиката от 90-те години за петото си юбилейно издание на Морска гара. Международният фестивал за куклен театър „Дни на куклите“ също ще чества юбилей с десето издание на открита сцена „Охлюва“ в дните от 30 юли до 5 август.

В Бургас грейна Алея на любовта

Между 18 и 20 август по-младата публика ще може да посети Teen Boom Festival (18-20 август) или скейт фестивала, който се провежда в същите дни в парка на к-с „Изгрев“.

Сред тематичните уикенди са предвидени и такива с кулинарна, кино и литературна насоченост. Ще има и събития за любителите на автомобили и високи скорости.

Ето и летния календар на Бургас

28 април – 8 май – Дни на цветята, Национална изложба „Флора Бургас“;

12 май – 14 май – Зелен уикенд съвместно с фондация „Биоразнообразие“ и Регионален музей – Бургас;

18 май – 24 май – Дни на буквите и книгите, които ще започнат с „Нощ на музеите“, а кулминация ще са тържествата на 24 май;

9 юни – 11 юни – Уикенд на хорото, в който основно събитие ще е осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг“;

16 юни – 18 юни – Миден уикенд с основни локации Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, Остров Св. Анастасия и бургаски ресторанти;

Нова уникална пейка се появи в центъра на Бургас

17 юни – 20 юни – БГ Кино ваканция, в който основно събитие ще е първо издание на фестивал на българското кино в Културен дом НХК;

23 юни – 25 юни – Фестивал „Бургас – вълнуващ и артистичен“;

23 юни – 25 юни – Биле уикенд с фестивал на остров Св. Анастасия;

30 юни – 1 юли – Джулай уикенд с три партита и ретропарад на автомобили;

14 юли – 16 юли – Уикенд „Бързи и яростни“ с тунинг фестивал „Маска“;

28 юли – 30 юли – Бирен уикенд и Solar, които се провеждат съответно в парк „Минерални бани“ и отворената зона на бургаското пристанище;

30 юли – 5 август – Дни на куклите по повод десетото издание на Международен фестивал на куклите;

4 август – 6 август – Спайс уикенд по повод фестивала Spice Music;

18 август – 20 август – Тийн уикенд с Teen Boom Fest и Burgas Skate Open;

17 септември – 22 септември – DOCK уикенд с Фестивал за международно историческо документално кино DOCK.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button