Свят

Узбекистан се отваря към света, ето защо да я посетим

Някога затворена за туристи, централноазиатската страна Узбекистан сега активно посреща международни пътници.

Разположена в сърцето на легендарния Път на коприната, древния търговски път между Китай, Близкия изток и Европа, страната без излаз на море предлага на туристите уникална комбинация от старото и новото, както и много възможности за еко и агротуризъм.

„Възходът на Узбекистан като туристическа дестинация започна със смяната на ръководството“, обяснява Улугбек Азамов, първи заместник-министър на културата и туризма. „Нашият нов президент либерализира страната, което стана особено очевидно в сектора на туризма, когато визовият режим беше либерализиран.“

Имам ли нужда от виза, за да посетя Узбекистан?

Сега 93 държави – включително всички държави-членки на ЕС и граждани на Обединеното кралство – могат да пътуват до Узбекистан без визи, докато над 50 държави могат да посещават с електронна виза. Това облекчаване на правилата за пътуване доведе до нарастване на туризма през последните години, като броят на посетителите достигна връх от 6,7 милиона през 2019 г.

Пандемията върна туризма назад в световен мащаб, но тази година Узбекистан се надява да надхвърли броя си отпреди пандемията с приблизително 7 милиона международни туристи, които се очакват.

Независимо дали искате да посетите театрите и музеите на съвременната столица Ташкент или древните джамии и минарета на ислямския град Бухара, страната има различна история , която доскоро беше недостъпна за много пътници.

9 красиви природни чудеса, които да видим в Близкия изток

„Винаги сме имали този потенциал“, казва Азамов, предава „Евронюз“. „Имаме обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО , градовете Самарканд, Бухара и Шахрисабз и не използвахме потенциала си, сега го използваме.“

„Узбекистан има какво да предложи, както за нишовия турист, така и за туриста, който търси уникално изживяване“, обяснява Азамов. От хартиените занаяти в Самарканд до древния ислямски град Бухара, ето някои от нашите най-добри неща, които да видите и правите в Узбекистан.

Кои са най-добрите неща за правене в Самарканд?

Известен като „Кръстопът на култури“ поради местоположението си между Близкия изток и Източна Азия, град Самарканд е идеалното място да започнете вашето узбекско приключение. Това е един от най-старите непрекъснато обитавани градове в Централна Азия, чиито корени датират от 6 век пр.н.е. Домът на монументалната джамия Регистан, една от най-известните джамии в света, градът се смята за врата към Узбекистан.

Научете за древната хартиена традиция на Узбекистан

Узбекистан мели своя собствена хартия от 8 век, след като страната научи тайните на производството на хартия от нахлуващите китайски войници.

Историята разказва, че владетелят на Самарканд победил нахлуващите китайски войски, пленявайки много войници в процеса. За да се спасят, някои от войниците разкрили тайните на производството на хартия и тогава Самарканд станал център на този древен занаят, произвеждащ хартия от коприна и кората на черницата.

Въпреки че производството на хартия е било изгубено в Самарканд в продължение на много векове, богатството му е възродено през 20-ти век и сега можете да посетите фабриката за хартия Meros в града.

Бухара: Направете обиколка на този древен ислямски град

Едно от най-древните места в Узбекистан, град Бухара датира от преди повече от 2500 години и се намира в сърцето на ислямската култура в страната. Пълен с джамии, медресе и епичното минаре Калон, част от архитектурата тук датира от преди повече от 1000 години.

Други местни атракции включват Hammam Bozori Kord, една от най-старите действащи бани в света, идеално място за релакс след дълъг ден на разглеждане на забележителности.

Национален парк Ugam-Chatkal: Вижте снежни леопарди и червени лисици в дивата природа

Докато туризмът и броят на полетите в Узбекистан нарастват, страната се стреми да хвърли светлина и върху потенциала си за екотуризъм. Разпространеният национален парк Ugam-Chatkal в далечния североизток на страната е задължително посещение за туристи, с рядка флора и фауна и бозайници, включително снежни леопарди и червени лисици, за които е известно, че обитават района.

Какво трябва да знаем за Занзибар, преди да посетим райския остров

Районът около планината Чаткал е биосферен резерват на ЮНЕСКО и тук също можете да намерите древни рисунки, датиращи от 1000-2000 г. пр.н.е.

Хранителната култура на Узбекистан е пълна с вкусни лакомства

Ако искате да опознаете една култура, опитайте нейната храна. В Узбекистан това означава месо, приготвено на дървени въглища, тандур кебап, пилаф и огромен избор от пресни и сушени плодове и ядки.

Не пропускайте да опитате и някои традиционни узбекски хлябове, като „нон“, кръгла, плътна питка, изпечена в глинена пещ.

Производството на вино в региона датира от над 6000 години и има редица винарни, които туристите също могат да посетят, особено около Самарканд и Ташкент.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button