НовиниФестивали и традиции

Десетки хиляди българи се наслаждават на нестинарските танци на Рожен

Десетки хиляди българи и много хора от чужбина изпълниха роженските поляни в първия ден на традиционния национален събор. Тази вечер е кулминацията в програмата – нестинарски танц върху жаравата.

Хората са се събрали около жаравата, където нестинари показват своя езически танц. Целият ден имаше много песни, танци и музика.

Петър и Сара за първи път са тук. „Приятелката ми е от Финландия, интересно ѝ е на нея. Страхотно е, надяваме се да идваме по-често, защото разбрах, че не е всяка година“, казва Петър. А приятелката му Сара допълва: „Много добро събитие, хубава музика, хубава храна, хубави хора“.

Семейството на Атанас е пропътувало 2800 километра от Полша, за да присъстват на Роженския събор. „От години съм очаквал да го видя. Много хубав фестивал, искахме да го видим“, обяснява Магдалена.

С огромно българско знаме отбелязваме 125-тата годишнина на Роженския събор

Космическата Валя Балканска не е пропускала събор на Рожен от 1961 г. Днес беше на сцената заедно с 11-годишната Теодора, предава бТВ.

„И днес съм тука, заради хората, заради народа, заради българщината. Ние трябва да посаждаме корените, а младите да поемат пътя, като е постелено, да вървят по него“, категорична е Валя Балканска.

„Това е сакрален инструмент. Останал е от много древни времена. Мястото, на което е сътворен, според мен е тук – където е роден и Орфей“, обяснява и Петър Янев, който е гайдарят на Валя Балканска.

Програмата продължава и утре с още много музика и интересни фолклорни изпълнения. Ще има исторически възстановки, кулинарно шоу, а вечерта ще бъде представен спектакълът Звезден Рожен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button