НовиниФестивали и традиции

С огромно българско знаме отбелязваме 125-тата годишнина на Роженския събор

„Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство ще се проведе в дните от 14 до 16 юли. Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Това съобщиха на пресконференция в община Смолян, в която участваха кметът Николай Мелемов, Симеон Караколев от Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, зам.-кметът Марин Захариев и секретарят Момчил Николов.

Рожен е марка, едно мащабно, национално събитие, което популяризира Смолян, Родопите и България и трябва да го има, посочи кметът Мелемов. Община Смолян отново ще отговаря за фолклорната част на събора. Той допълни, че се очаква помощ и от Министерството на културата. По думите на кмета гвоздеят на тазгодишното издание на събора ще бъде Пилона на Рожен. Очакваме между два и пет пъти повече хора да го посетят отколкото през 2019 г., каза Мелемов.

Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място. През 1897 г. по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете, разделени от тогавашната границата с Турция.

Съборът ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. Родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. На четири сцени ще се проведе традиционният Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Ще се проведе конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното й представяне.

Равногорските гробници – чудото на Западните Родопи

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни, предава БТА.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти. Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и уроци по родолюбие в Детската творителница.

Ще има обособен палатков лагер, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button