Вкусове

Дайкири – питието на Хемингуей и Кенеди

Свежата задокеанска комбинация е напълно постижима и в домашни условия

За разлика от сложните коктейли, изискващи най-различни специфични съставки, Дайкири може всеки да си приготви у дома. Ром, лед, захар и лайм – това е всичко, което ви трябва, за да се почувствате като в Куба.

Разбира се, има и много разновидности, но класиката си е класика. Тя винаги се свързва с прибоя на океана, с нощни емоции и носталгични ретро настроения.

Всъщност Дайкири е име на плаж, както и на желязна мина в района на Сантяго де Куба. Преди да вземе това име, коктейлът се е наричал „Венера“. Според оскъдните исторически сведения той е бил създаден от един минен инженер, а американски конгресмен го направил популярен.

Маргарита – кралицата на лятото

Според друга версия напитката е спечелила овации първо сред военнослужещите, чрез които достига нечувани продажби. Но за разлика от тези догадки, за Дайкири има едно сигурно нещо – това е било любимото питие на Ърнест Хемингуей, както и на президента на САЩ Джон Кенеди.

И с право може да се твърди, че този коктейл е сред напитките с най-богата история. Легенди се носят за светски партита с кинозвезди и политици, където точно тази напитка е била център на вниманието. Тя е модерна и днес, защото е елегантна и освежаваща.

Първоначално Дайкири се сервирало във високи чаши, пълни с натрошен лед. Върху него посипвали чаена лъжичка захар, а върху тях изцеждали сока на един или два лайма. Към това се добавяли две или три унции бял ром.

Преди 120 години са бъркали коктейла с дълга лъжица, но по-късно барманите започнали да ползват шейкър за смесване на съставките. Правилото при сервиране е да се поднесе в изстудена коктейлна чаша.

Пиня Колада – повей от Карибите

Напитката става популярна през 40-те години на миналия век заради Втората световна война. По това време е било трудно за американците да си доставят уиски и водка, но ромът е бил лесно достъпен. Поради своята отлична съчетаемост с други съставки той бързо си печели славата на база за всякакви коктейли.

Основната рецепта за дайкири е подоба на грога на британските моряци, които са го пиели на борда на корабите през 40-те години на 20-и век. Но след разрастването на неговата популярност, Дайкири се интерпретира по най-различни начини.

Обогатява се с плодове, с други видове цитруси, освен лайм, а използването на много фино смлян лед слага началото на цяла поредица от такъв тип коктейли.

Най-прочутата разновидност след чистата класика е „Хемингуей Дайкири“. При него освен ром и лайм се добавя и половин изцеден грейпфрут, както и шест капки ликьор Мараскино. Но пък не се слага захар.

Плодовите варианти са доста, защото има и съчетания с 2-3 плода. Най-разпространено е ягодовото Дайкири, но не му отстъпва и малиновото. Плодовете могат да бъдат както пресни, така и замразени. В някои разновидности дори има плодови сиропи.

Рецепта

120 мл бял ром
45 мл захарен сироп
45 млн сок от лайм

Калории: 200

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button