Бургас ще е домакин на кулинарния фестивал „Вкусните гозби на Странджа”. Той ще се проведе на 7 декември, събота, от 12:00 часа в Етнографския музей в Бургас.Кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Странджа“ в Бургас се организира от Кулинарните фестивали на България и Регионален исторически музей – Бургас.
„Уважаеми колеги и приятели, имаме удоволствието да ви поканим на Кулинарен фестивал „Вкусните гозби на Странджа“ в Бургас. Опитайте от вкусните традиционни ястия на хората на Странджа планина и си поговорете с нейните кулинарни стопани.
Щастливи сме, че сме част от празниците на Бургас и ще ви срещнем с кулинарната традиция и умелите пазители на кухнята на Странджа от 9 населени места в четири общини – Малко Търново, Средец, Царево и Бургас, от Бургаска област. В уютния двор на Етнографски музей – Бургас ще готвим странджански гозби от Малко Търново, с. Бръшлян, с. Звездец, с. Момина църква, с. Бродилово, Ахтопол, с. Синеморец, с. Маринка и Бургас. Елате и опитайте зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка на подник от Звездец, пълнена кокошка с булгур, гръчена баница и колачета със сирене от Момина църква, боб с „ножонки” (свински крачета), сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия от Бродилово, плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец, празеник и панаирджийска манджа от Маринка, рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.
Целта на Кулинарния фестивал е да популяризира кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да мотивира местните хора да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознае жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край. Очакваме ви!“, казват организаторите на събитието.
Вижте повече информация на Facebook събитието и тук.
Събитието е част от Гражданска инициатива „Кулинарните фестивали на България“ (кауза на Комуникационна агенция PRoWay), общност която е с над 80 000 последователи и активисти. „Ние популяризираме и подкрепяме повече от 7 години кулинарните празници и фестивали на традиционна храна в цяла България, като до момента през 2024 г. сме организирали над 25 кулинарни празника и фестивала1“, споделят организаторите.
За контакти и допълнителна информация:
Стоян А. Стоянов
+359 879 646 648,
stoyanov@proway.bg