Европейската комисия се намеси в спора на двете държави за рецептата на дюнер кебпа
Европейската комисия е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското списание The Economist, цитирано от БТА.
Дюнерът на раздора
Турция поиска от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант. Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция.
Гурме пътешествие: Открийте света чрез храната
Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита. Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.
Заради различията в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва The Economist. Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС. Комисията взе решението, че 11-те възражения срещу заявлението, включително от Федералното министерство на храните и земеделието на Германия, са основателни. Сега Германия и Турция имат до шест месеца, за да постигнат компромис. Европейската комисия има последната дума.
Бизнесът
Това е индустрия, която генерира годишни продажби от приблизително 2,3 милиарда евро (почти 2,6 милиарда долара) само в Германия и 3,5 милиарда евро (почти 3,9 милиарда долара) в цяла Европа, според базираната в Берлин Асоциация на турските производители на дюнери в Европа.
Дюнерът оказва влияние и върху политиката
Гневът заради разходите за дюнери, които се повишиха до двуцифрени цифри, накара немската Левица да поиска от германския канцлер Олаф Шолц „ценова пауза“, която би субсидирала уличната храна и би определила максимална цена за клиентите.
Шолц отказа, но се обърна към социалните медии, за да обясни, че нарастващите разходи за храна идват отчасти от растящите разходи за енергия, които се подхранват от войната на Русия срещу Украйна. Германският президент – Франк-Валтер Щайнмайер също се ангажира с „дюнер дипломацията“, когато през април отиде в Турция. Пътуването бе първото официално посещение на германски президент от десетилетие.
Германската ресторантьорска асоциация е против турските правила
В своето възражение Германската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пише, че предложенията на Турция се различават от типичните немски приготовления за дюнер и че разпоредбите могат да доведат до икономически проблеми за магазините за кебап, както и до потенциални правни предизвикателства. Германската икономика на дюнер кебап не трябва да се подчинява на турските правила, се казва в изявление на асоциацията.
„Разнообразието на кебапа трябва да се запази“, казаха от асоциацията.