Вкусове

„Блъди Мери“ – коктейлът на всички времена

„Блъди Мери“ („Кървавата Мери“) е емблематична напитка, която се приготвя на основата на водка и доматен сок. Множество са разпространените истории за появата на коктейла. Според разпространената от тях „кървавата“ напитка за първи път се появява в „Harry’s New Yokr Bar, Париж през 1921 година, когато барманът Фернан Петио наричан просто Пит, решава да смеси равни части водка и доматен сок, без да подозира, че тази комбинация ще придобие световна известност.

В бара идвали както американци, така и руснаци, за това на Пит му хрумва да комбинира характерните за всяка от нациите напитка.

Няколко години по-късно (според някои източници 1933 година). Пит заминава за Ню Йорк, където Пит приготвя своето ноу-хау в King Cole Bar на хотел St. Regis за един от собствениците на хотела, на когото вкусът на водката с доматен сок му се сторил твърде скучен. За това добавил лимонов сок, черен пипер и сос Уорчестър. собственикът предложил напитката да се казва „Кървавата Мери“, тъй като много му напомнила на Чикагския клуб „Тhe Bucket of Blood“, в който работела девойка на име Мери. Съществуват и други версии относно името „Блъди Мери“. Според някой е кръстен на кралицата Мария Тюдор, която печели прозвището Кървавата Мери, след като издава заповед за избиването на хиляди протестанти. Има и теория, че напитката получава името си в чест на звездата на нямото кино Мери ПикФорд, която обожавала коктейли в червен цвят.

Интересен факт е, че „Блъди Мери“ е толкова популярен в Съединените щати, че си има свой празник. За ден на Кървавата Мери“ неофициално се определя 1 януари. Ако се питате, защо първият ден от новата година, веднага ви отговаряме, че популярността на „Блъди Мери“ не е толкова като алкохолна напитка, колкото лек за борбата с махмурлука.

мери

Днес за направата на коктейла се използват множество техники, а съставките са изключително разнообразни. Освен основните – водка и дометен сок, в напитката се добавят чесън, стриди, хрян, целина, маслини и дори зеленчуков сос.

„Кървавата“ напитка обикновено се поднася във висока чаша с лед, а за декорация се използва стрък целина. Други продукти, които може да срещнете като украса на Блъди Мери са сирене, колбас, маслини и лимон, пише в. „Галерия“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button