Вкусове

Тайната на перфектните полски пироги

Наричани още perogi или perogy, полските пироги са малки кнедли тип полумесец. Те също така са пълни с различни пълнежи и са любимото ястие в Полша.

Интересното е, че думата pierogi всъщност е в множествено число. Но формата за единствено число pieróg почти не се използва. Може би защото е невъзможно да се яде само едно.

Мнозина вярват, че националното ястие на Полша има своите корени в Далечния изток. Версия на китайски кнедли, върната в Европа, през Италия, от Марко Поло през тринадесети век. Други смятат, че татарите са донесли пирогите на запад от бившата Руска империя. Популярната легенда обаче приписва Свети Хиацинт, покровителят на пирогите, за донасянето на пирогите в Полша от Киевска Рус, сега Украйна. Който и да е, когато и да е – ние очевидно имаме много да им благодарим.

полски пироги
Снимка: Pixabay

Въпреки че точният произход на ястието остава неизвестен, вероятно е произлязло някъде от Централна или Източна Европа. Сега виждаме подобни ястия по целия свят, например италиански равиоли, японска гьоза и мексикански емпанада.

Тайната на автентичния унгарски гулаш (Gulyás)

Можете да намерите версии на любимите в Полша кнедли в цяла Европа, най-вече в съседните Беларус, Словакия и Украйна. Всеки от тях има свое собствено име или вариант на изписване за тези по-големи закуски. В Словакия ще поръчате piroge, а в Германия – pirogge.

Канадците толкова много обичат пироги, че малкото градче Глендън в Алберта издига 8-метрова статуя на пироги през 1993 г. В Съединените щати пък обявиха 8 октомври за „Национален ден на пирогите “.

Независимо от това как решите да го изпишете, помислете за меки като възглавница кнедли, струещо масло, изпълнени с дълбоки вкусове и често поднесени с гарнитура  (често хрупкав бекон и заквасена сметана).

Печени, варени или пържени пироги

С безкраен набор от стилове на готвене, вкусове и пълнежи, полските пироги няма да ви разочароват. Хората експериментират с различни варианти на домашно приготвени пироги от стотици години. Опитайте ги топли, студени, печени, пържени или варени, каквато и да е сърцевината им.

Може би най-популярният метод обаче е да сварите кнедлите, преди да ги задушите в тиган. Добавете към това и масло и ще получите една сгряваща душата закуска.

Можете също така да изпечете полски пироги във фурната, което ги оставя златистокафяви и хрупкави отвън.

полски пироги
Снимка: Pixabay

Пироги за всеки повод

Думата pierogi (и нейните половин дузина варианти на изписване) идва от славянската дума „pir“, което означава „празник“. И няма съмнение, че полските pierogi са любимо ястие за всеки празник. Коледните кнедли често се пълнят с кисело зеле и гъби, докато великденските пироги са пълнени с картофи и сирене. Важни събития като сватби или рождени дни също изискват свой собствен специален вид пироги.

Горещ шоколад и чурос – задължително изживяване в Мадрид

Най-доброто от всичко е, че сезонните плодове като сливи, кайсии, боровинки, череши и ягоди могат да издигнат скромните домашно приготвени пироги до съвсем ново ниво на вкус. Просто добавете купичка сметана и малко захар и ще получите перфектния десерт, независимо дали през зимата или лятото.

Тайната на перфектните полски пироги

Тайната на вкусните домашни пироги, печени или пържени, е в тестото. За най-мекото и леко тесто (каквато и комбинация от брашно, вода, яйца, сол или масло изисква рецептата), не забравяйте да месите внимателно.

Домашните кнедли, които се ядат в Полша, са трудни за приготвяне, но не толкова трудни за ядене.

Опитайте тези неустоими комбинации:

Картофено пюре и крема сирене (известно също като „Руски пироги “ или „Руски пироги“ ). Или със сирене и лук. Или с кисело зеле.
Варена кайма с кисело зеле и гъби.
Бавно печено месо (по избор) и картоф.
Картофи, гъби и карамелизиран лук.
Чедър пироги със сос от градински чай.
кнедли от спанак и артишок.
Пироги с боровинки и лимон със захар и сметана.

Опитвали ли сте традиционни полски пироги?  Разкажете ни за вашите любими пълнежи в коментарите по-долу…

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button