СвятСъвети

Коя е най-добрата гледна точка към съкровищницата на Петра и как да стигнем до нея

Едно от местата, които трябва да посетите в Йордания, е Петра. Красотата й е просто спираща дъха и въпреки че съкровищницата е най-известното място, има много други невероятни гробници, които си струва да бъдат проучени.

Наред с Мачу Пикчу, Тадж Махал и Великата китайска стена, Петра е едно от седемте съвременни чудеса на света. Трябват ви поне няколко дни, за да се насладите напълно на красотата на това място, но повечето туристи имат само един ден, за да посетят Петра.

Къде е най-добрата гледка към хазната в Петра?

След като влезете в Петра, ще трябва да вървите около 20 минути, за да стигнете до Съкровищницата. По пътя, известен като Siq Trail, ще намерите други невероятни гробници, но всичко избледнява пред красотата на Treasury.

Освен ако не влизате в Петра в 6 сутринта, когато атракцията отваря, ще бъде много натоварено. Очаквайте да намерите много хора по пътя и особено край хазната. Няма да можете да правите снимки без хора на заден план, но не се притеснявайте – изкачете се до една от гледните точки и можете да направите много невероятни снимки, без да виждате хора.

петра
Снимка: Pixabay

Всъщност има няколко гледни точки на съкровищницата. Някои са разположени по-високо, докато други са по-близо до земята. Най-доброто място за фотография на Съкровищницата е това, до което може да се стигне от лявата й страна, пише блогът DailyTravelPill.

 Как да стигнем до гледката? Имате ли нужда от водач?

Докато влизате в Петра, ще бъдете заобиколени от безброй бедуини, които се опитват да ви предложат езда на магаре. Някои от тях ще ви предложат да ви заведат до една от гледните точки, но по-добре е да изчакате, докато стигнете до хазната, за да намерите водач.

В противен случай ще трябва да извървите целия път до Съкровищницата, придружен от бедуин и вероятно ще се почувствате припряни, вместо да отделите време да се любувате на красотата на това място.

Наистина ли имате нужда от водач, за да стигнете до гледната точка на Хазната?

Ако искате да извлечете максимума от времето си в Петра, ще ви трябва водач, за да стигнете до гледката, защото бедуините няма да ви позволят да стигнете до най-краткия път до гледката без водач.

Йордания премахва ограниченията за международни посетители

Авторът на блога отбелязва, че е виждала двойка, която се опитва да се изкачи до гледката без водач и бедуините ги спират. Походът е малко опасен и наличието на водач определено помага.

Колко струва да видите гледната точка на Министерството на финансите?

Тук идва интересната част. След като се свържете с един от гидовете, пазаренето започва. Първо може да поискат 40 евро, но може да свалите до 25 или дори 15 евро за двама души. Всичко зависи от това колко сте добри.

Как да стигнете до тази невероятна гледка?

Пътеката започва от лявата страна на Съкровищницата. В дъното има няколко огромни скали, които ще трябва да изкачите, за да стигнете до пътеката.

Преходът до гледката на Съкровищницата отнема около 20 минути. Хубаво е да носите удобни обувки.

Входна такса за Treasury Viewpoint

След като стигнете до върха, ще видите малка бедуинска палатка, където няколко местни жители продават чай и сувенири. Ще трябва да платите малка такса от около 1 евро, за да направите снимки на известния килим. Заслужава си. Гледката отгоре е просто спираща дъха.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button