Новини

Защо Индия може да промени името си

Въпреки че процесът може да изисква много корекции, държавите променят имената си и това не е рядко явление. Шри Ланка се наричаше Цейлон, Малайзия стана Малая, а наскоро Чешката република стана Чехия.

Има цял набор от причини, поради които една държава може да избере да промени името си, от директно опростяване до по-добро представяне на географията на държавата. Най-новата страна, за която се говори, че прави това, е най-населената в света, Индия.

Наричана в конституцията си както Индия, така и потенциалното ново официално име „Бхарат“, страната очевидно прави тази промяна, за да се отърве от конотациите на колониално робство – друга често срещана мотивация зад промяната на името. Северна Родезия стана Замбия, а Южна Родезия стана Зимбабве по същата причина.

„Новото“ име всъщност е санскритски термин, проследен до писанията, написани преди около 2000 години, и вече е второто от официалните имена на Индия, което има тенденция да се използва повече разговорно.

Вместо климатик: Бедните в Индия боядисват покривите с бяла боя

Това следва тенденцията на правителството на Нарендра Моди да преименува места и градове и в Индия. Има обаче много спорове около този въпрос. След като Mughal Garden в Ню Делхи официално беше Амрит Удян, критиците на правителството обвиниха Моди и неговата партия Bharatiya Janata, че са изтрили историята на населението на Mughal в Индия.

Не е изненадващо, че идеята за преименуване на цялата страна също е доста спорна. Шаши Тарур, депутат от Партията на Индийския национален конгрес, каза : „Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изграждана от векове.“

„Трябва да продължим да използваме и двете думи, вместо да се откажем от претенциите си за име, което мирише на история, име, което е признато по целия свят.“

Промяната на името на страната все още не е потвърдена, но слухът придоби популярност, след като онлайн беше споделен документ, който споменава Моди като министър-председател на Бхарат, а не на Индия, пише Timeout.

Поканите за Г-20 за високопоставени лица също споменаха Драупади Мурму като президент на Бхарат, а индийските официални лица, които присъстваха, носеха лични карти, обозначени вместо това с Бхарат.

Въпреки че това остава слух, звучи, че индийското правителство е доста настроено на идеята. Ще трябва да изчакаме и да видим дали официалното преименуване на Индия ще влезе в сила.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button