Новини

Вместо климатик: Бедните в Индия боядисват покривите с бяла боя

Екстремните горещини оказват пагубно въздействие върху хората, живеещи в бедните квартали на Индия. Покрити с бяла слънчева отразяваща боя, тези покриви помагат да се ограничи потискащата топлина – която може да достигне 47,8C през юни.

През март жените нанесат слоеве бяла слънчева отразяваща боя върху покривите си, научени за свойствата ѝ, водени от Mahila Housing Trust (MHT), организация с нестопанска цел, която помага на бедните жени в индийските градове да изградят бариера срещу топлината.

От върха на хълма, където живеят, могат да се видят кафяви и бежови къщи, много от които с блестящи бели покриви, казва BBC.

„Ние сами боядисахме покрива. Беше много приятно да боядисаш собствения си дом“, казва 19-годишната Пинки, която използва само малкото си име.

Тя е ученичка в гимназията и хоноруван учител на местни деца. Откакто нанaся боята, Пинки забелязwа, че домът ѝ е по-хладен. Сега Пинки и нейните ученици могат да седят долу през следобеда и да се съсредоточат върху ученето.

Дубай планира подводен влак до Индия

Къщите в бедняшкия квартал са малки, импровизирани конструкции, направени от материали, задържащи топлината, като калай, азбест, тухли, цимент, бетон и брезент. Проучване на Изследователския институт на Централната суха зона прогнозира, че средните годишни температури в Джодхпур, вторият по големина град в Раджастан на изток от пустинята Тар, ще се повишат с 2,9C до края на 21-ви век.

Много жени, живеещи в бедни квартали в цяла Индия, страдат от екстремни горещини, които се очаква да се влошат, тъй като температурите продължават да се повишават. Миналата година изследване на Метеорологичната служба на Обединеното кралство установи, че изменението на климата прави 100 пъти по-вероятни горещи вълни през април и май в северозападна Индия.

През 2022 г. Индия преживя най-горещия си март от 122 години насам. Дванадесет души загинаха от топлинен удар при събитие на открито в Мумбай. Междувременно оценка, извършена от група учени от 10 държави, установи, че изменението на климата е направило горещата вълна в Индия през април тази година 30 пъти по-вероятна. Проучване от 2021 г. установи, че горещите вълни са убили 17 000 души между 1971 г. и 2019 г. в Индия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button