Новини

Започнаха ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“ в Казанлък

Започнаха ритуалите “Розобер” и „Розоварене“ в Казанлъшко, съобщават от общинската администрация в официалната си фейсбук страница. Първият такъв се състоя в розовите градини на село Черганово и беше пресъздаден от читалищни дейци от местното Народно читалище “Антон Страшимиров – 1909”, а в Етнографски комплекс “Кулата” в Казанлък се състоя и ритуалът “Розоварене”.

Общо седем ритуала “Розобер” и четири ритуала “Розоварене” са организирали от Община Казанлък със съдействието на читалищни формации в рамките на програмата на 120-ия Празник на розата.

На 24 май Народно читалище “Просвета – 1908” ще представи ритуала на розобера в розовите градини край село Овощник, а на 27 май той ще бъде изпълнен от Народно читалище “Хаджи Димитър – 1927” в село Кънчево. На 28 май гостите на долината могат да се насладят на розобера в село Ясеново с организатори групата на Народно читалище “Алеко Константинов – 1919”, а на 3 юни традицията ще бъде пресъздадена в селата Овощник и Розово.

В Казанлък избират „Царица на розата“

Ритуалите “Розоварене” ще бъдат пресъздадени на 27 и 28 май и на 3 и 4 юни в Етнографския музей “Кулата” и в Музея на розата в Казанлък. На 4 юни ще бъде и последният ритуал “Розоварене”, който ще бъде представен на официалните гости на празника в розовите градини край Казанлък, посочват от администрацията.

Ритуалите са част от юбилейния Празник на розата, чиято програма включва редица разнообразни събития, а кулминацията е на 2, 3 и 4 юни, предава БТА.

Розите се берат рано сутрин, преди да е изгряло слънцето. Беритбата трябва да приключи до 9:00 часа, защото концентрацията на етерично масло в розовия цвят е най-голяма от 4:00 до 8:00 сутринта, когато се задържа благодатната роса, разказаха водещите от читалището.

„Дни на розата“ организират в Етнографски комплекс „Дамасцена“ в Скобелево

В розовата градина се пеят песни, а момите се надпреварват коя ще набере повече розов цвят. След като розоберът приключи, стопанинът идва да го събере и да им плати. Цветът се тегли, а девойката, която е набрала най-много, се превръща в най-личната розоберачка и повежда кръшно хоро, което се извива още на полето.

Непосредствено след розобера започва розоваренето. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата трябва да е хубаво разцъфнала, за да се извлече максималното количество от етеричното масло. За да се добие един килограм розово масло, са необходими от три до три и половина тона розов цвят. Първият розов дестилат е добре познатата розова вода. Тя преминава през втора преварка и едва тогава се отделя гъстото розово масло.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button