Новини

Откриха новия туристически сезон в най-стария ни морски курорт

Първият високопоставен курортист през 19-ти век след Освобождението на България от Османско робство е българският княз Александър I Батенберг. След като първите летовници идват през 1908 г., е сложено началото на курорта „Св. Св. Константин и Елена” и на морския туризъм в България. Това обяви министърът на туризма Илин Димитров, който откри летния туристически сезон на 2023-та в курорта „Св. Св. Константин и Елена” в деня на тяхното честване.

Днес беше отбелязан и 115-ят рожден ден на първия ни морски курорт. Там извират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа, като най-топлият е с температура между 40 и 60 градуса, пишат от Министерството на туризма, в съобщение за началото на летния сезон.

Не случайно тук е бил разположен и най-големият детски санаториум на Балканите, излекувал хиляди деца от сериозни заболявания. Още в края на 19 век съществен принос за издигане престижа на курорта имат основателят на морелечението и калолечението в България професор Параскев Стоянов и д-р Александър Недялков – управител на Държавния детски морски санаториум „Царица Елеонора“ в курорта, припомни министър Димитров.

„Гроздолечението, хубавото местно вино и морска храна, лечебните минерални води и началото на морския туризъм в България се преплитат в едно, точно на това място, и стават запазена марка на първия морски български курорт“, каза министър Илин Димитров. И подчерта, че тук се лекуват и духа, и тялото.

Навръх Великден остров Света Анастасия открива новия летен сезон

С пожеланието за безоблачно, щастливо и успешно лято, министърът на туризма д-р Илин Димитров обяви сезон ЛЯТО 2023 за открит.

В началото на честването част от гостите присъстваха на света литургия и празничен водосвет в манастира „Св. Св. Константин и Елена“. Още през ХІV век на територията на курорта е живяло монашеско братство, а след това е създаден едноименният манастир, дал името на местността. Там е и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се слага началото на съвременния винен туризъм в района.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button