НовиниФестивали и традиции

Започна пищният карнавал в Рио де Жанейро

Преди броени часове в Рио де Жанейро се завихри пищният карнавал. Нито предупрежденията за възможна епидемия от денга, нито финансовите и икономическите проблеми, попречиха на жителите и гостите на бразилския град да се впуснат в шумни и колоритни шествия и танци.

Крал Момо: „Обявявам Карнавал 2024 за официално открит!“

По традиция кметът на Рио Де Жанейро връчи ключа за града на Крал Момо, което даде началото на карнавала. Крал Момо се избира от специално жури всяка година и се смята за домакин на събитието. Знойните ритми на самбата завладяха мигновено улиците на Рио.

Като най-горещо е на Самбадрома – специално изградена платформа, по която минават школите по атрактивния танц. Жури оценява представянето им. Критериите включват хореография, организация, пеене, атмосфера, предава БНТ.

Рио Де Жанейро се готви за традиционния карнавал

Леонардо Ферейра, барабанист в школа по самба: „Това е невероятна емоция. Да бъдеш част от парада винаги е вълнуващо. И с всяка изминала година и различна тема, става все по-хубаво! За нас всеки път емоцията е различна, уникално е!“

– Шествията празнуват живота. А да се празнува животът е много важно! За това сме тук.

Тази година по време на карнавала се отдава почит на малко известни герои от бразилската история, както и африканските праотци на страната. Очакват се милиони туристи от цял свят. Рио ще бъде самба, песни и шествия ще има до 12 февруари.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button