Свят

В Дубай ще се возят с летящи таксита само след 2 години

Изграждат и първия въртящ се небостъргач в света

Наричат Дубай град на бъдещето и това определение му подхожда. Тук не се пестят милиарди за нищо, архитектурната и инженерна мисъл е стигнала своя апогей, а чудесата, с които Обединените арабски емирства ще ни изненадат, тепърва предстоят. И ако все още има хора, които пренебрежително махат с ръка и казват: „Какво пък толкова?!“, само си представете, че преди малко повече от 50 години тук е имало единствено пясъци.

Необятната пустиня обаче днес е превърната в най-посещаваната туристическа дестинация не с един, а с два водни канала, много зеленина и безброй атракции. Всъщност тук на едно място е събрано всичко, което фантастите са описали в романите си преди десетилетия.

Още с кацането на летището осъзнаваш, че си в град от друго измерение. Но това, което очаква всеки, след като излезе от аерогарата, е повече от впечатляващо. В Дубай просто всичко е НАЙ. Доста българи вече са били в Обединените арабски емирства и познават забележителностите – най-високата сграда в града „Бурж Халифа“, фонтаните и „Дубай Мол“, чудните градини с изумяващи фигури от цветя, 7-звездния хотел „Бурж ал Араб“ и Палмата – изкуствен остров във формата на дърво, както и „Глобъл Вилидж“ – огромна територия, на която, подобно на панаирен град, всяка държава е представена със своя палата, и то във формата на най-забележителната си сграда. За жалост, България я няма там.

Продават най-скъпия пентхаус на Палм Джумейра в Дубай – поредното въплъщение на лукса

Най-новото архитектурно чудо обаче е Музеят на бъдещето, открит преди две години, а разглеждането му не е никак лесна работа. За да влезете, трябва да си осигурите билет поне няколко седмици по-рано, защото иначе е абсолютно невъзможно. Хиляди туристи чакат чинно реда си да видят експозициите вътре при предварително запазен час, като цената е 149 дирхама или 75 лева. Сградата с уникална форма на яйце с дупка по средата е създадена от архитект Шон Кила. Изградена е от фибростъкло и неръждаема стомана, а надписите по фасадата не са просто произволно нахвърляни арабски букви. Това са цитати от шейх Мохамед бин Рашид ал Мактун. Музеят е с височина 77 метра и е на площ от 30 000 кв. м. Той има седем етажа и експозициите в него показват как ще се развиват космическите технологии, докъде ще стигне биоинженерството и какви чудеса ни чакат в здравеопазването и в други сфери от нашия живот. Сградата е изключително впечатляваща и нощем, тъй като е осветена отвсякъде като едно истинско бижу.

Излизайки от Музея на бъдещето, може да се разходите из така наречения бизнес център на Дубай, където има десетки офис сгради. Но по-интересното е друго. И то обикновено убягва от полезрението на туристите. Ако слезете едно ниво по-надолу, ще се окажете в… подземен град. В него има всичко – магазини, заведения за хранене, супермаркети, банки. Това е много дълъг тунел под земята от няколко километра, в който може да свършите куп неща за отрицателно време.

Кои са най-добрите квартали за покупка на имот в Дубай

Но да се върнем към още по-изумителните неща, които Дубай ще покаже на света скоро. През 2026 г. се очаква в града да бъдат пуснати първите летящи таксита. Те ще излитат вертикално от четири специално построени площадки – на летището, в центъра, на остров Джумейра и на пристанището. Ще бъдат изградени и четири зарядни станции, а цената за придвижване ще е с 30 процента по-скъпа от тази на обикновените таксита, които сега имат първоначална такса от 5 дирхама, или 2,50 лв., и цена за километър – 1 лев. Летящите таксита ще могат да изминават по 240 км. И то само с едно зареждане. Вероятно се питате защо им е това на дубайците? Ами и те си имат проблеми като във всеки град. В пиков час там задръстванията са убийствени.

дубайВъпреки шестлентовите булеварди, и то само в едната посока, придвижването в определени периоди на денонощието е ад. Разстояние, което обикновено се взима с кола за 15 минути, може да се премине и за повече от час. Разбира се, градът има и метро, но мнозина предпочитат да се возят в колите си. Така че, ако някой ругае в софийските задръствания, да знае, че те са райска песен в сравнение с дубайските.
Но не само летящи таксита, а и още едно чудато творение се очаква да се появи в Обединените арабски емирства. Там ще строят първия изцяло въртящ се небостъргач. Той ще е висок 313 м и ще е с 68 етажа. Сградата ще променя формата си постоянно и ще произвежда енергия със слънчеви панели. Нейните обитатели сами ще избират ъгъла, под който да пада светлината в дома им. Това ще се случва с механизъм, позволяващ всеки етаж да се върти самостоятелно. Скоростта няма да е голяма, за да се чувстват живеещите в небостъргача комфортно.

Поглед отвътре: Как изглежда най-скъпата хотелска стая в Дубай

И сега да кажем нещо и за разходите. Когато пътуваме, обикновено си правим сметка за бюджета. И това е съвсем нормално! В Дубай обаче трябва да заминете с по-дебел портфейл. И то не само заради входните такси на атракциите. Решите ли да посетите нощен клуб например, знайте, че цената на алкохола е много висока. Малко уиски струва… 250 дирхама, или 125 лв. Пресяда, но пък го пиете в хитов клуб в Дубай! Естествено, има и съвсем достъпни места за хранене. На последния етаж на „Дубай Мол“ например са разположени десетки заведения на световни вериги и спокойно може да си хапнете бургер, пържени картофки и безалкохолна напитка за 34 дирхама или 17 лв. Но пожелаете ли да се поглезите в изискан ресторант, то цената на основно ястие е минимум 100 лева.

Това е Дубай! С население от малко над 3 милиона души, като само 15 процента от тях местни и 85 процента преселници главно от Пакистан и Индия, градът е истинско чудо. Просто защото успя да превърне бъдещето в свое настояще. А това наистина е достойно за възхищение!

Източник: Филтър

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button