Новини

Венеция отложи въвеждането на новата туристическа такса

В началото на 2022 г. венецианските власти оповестиха плановете си да въведат нова такса за туристите, които посещават града само за един ден без нощувка.

Предвиждаше се „дневният“ билет да струва между 3 и 10 евро, броят на пропуските да е ограничен за всеки ден и така едновременно да се намалят посетителите и да се събират средства, които да се инвестират в опазването на историческото наследство на Венеция.

Въпреки че преди месец градските власти обявиха, че предстои пускането на специален сайт за резервация на билети, последното решение, което приеха, гласи, че новата мярка ще влезе в сила не по-рано от 16 януари 2023 г.

Италианският град с каналите е един от световните символи за пагубното влияние на неограничения туризъм, като комитетът на ЮНЕСКО обмисляше включването му в списъка на обекти на световното наследство, които са застрашени от изчезване.

Редица доклади през последните години обръщат внимание на негативните последици върху състоянието на каналите и старинните сгради в града, а снимките на завърналите се лебеди и пустите улици на Венеция по време на пандемията обиколиха света.

Освен това огромният интерес от страна на туристите доведе до неконтролируемо поскъпване на живота в града и много от постоянните му жители бяха принудени да го напуснат.

Според данните преди пет години жителите на Венеция са 67 000, а през 2022 г. са около 50 000 души. За сравнение, в някои от най-натоварените дни туристите, които обикалят града, надвишават 100 000.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button