България

Богородичните стъпки са като Кръстова гора

България е пълна със светилища от незапомнени времена. За повечето от тях има предимно легенди и предания и много по-малко точна информация. По-важното е, че хората идват при тях и с времето тези места стават любими на малки и големи.

Такива са Богородичните стъпки в две села, които носят името на минералните извори в тях и край тях – Старозагорки минерални бани в Хасковска област. За Богородичната стъпка на около 20 километра от Стара Загора се говори, че е толкова силно енергийно място, колкото е и Кръстова гора, известна като Българския Йерусалим.

Помагат на бездетни, лекуват очи и рани. До провиралката на Старозагорски минерални бани е поставен железен кръст

Преди години ,,Нешънъл джеографик“ прави филм за Богородична стъпка, като акцентира върху лечебната й сила. Водата от скалния крак не се пие. С нея се намазват засегнатите участъци или се потапят пръстите на лявата ръка, докато дясната е върху сърцето и човекът произнася на глас болката си.

Прави се така, защото изречената болка най-добр се чува от Божията Майка и тя задейства всички сили в природата, за да помогне. Водата помага на бездетни семейства да се сдобият с рожба, след като няколко пъти са посетили свещеното място.

Лекува рани и екземи, а според пострадали им силен оздравителен ефект при проблеми с очи. Легендата гласи, че край днешното светилище Богородичната стъпка преди 2000 години замръкнал римски конвой с окован християнин.

Войниците започнали да го бият и измъчват, но изведнъж до скалата блеснала светкавица и слезва Богородица с Младенеца на ръце. Там, където стъпила, се вдлъбнала стъпка и се напълнила с вода.

Божията Майка изкъпала в нея Младенеца, напръскала раните на мъченика и те зараснали. После се възнесла, а смаяните войници пуснали пленника и приели свето кръщение.

Параклисът е изграден от възрастен мъж след пророчески сън. Богородичното аязмо край Минерални бани си има провиралка

Мястото – скалата, до днес наподобява женски крак. Друга легенда свързва параклиса наблизо отново с Богородица. Т я се появявала в съня на възрастен мъж от село Старозагорски минерални бани. Казвала му, че трябва да построи параклис до нейната стъпка.

Мъжът се убедил, че не просто сънъва, а получава послание молба от Божията Майка. Със своя труд и средства, с помощта на приятели, роднини и дарители направил параклиса ,,Рождество Богородично“. Предание свързва светилището и с покровителя на България свети Иван Рилски.

богородични стъпки

На път от Русия към Рила на тов амясто той живял няколко месеца. С него бил племенникът му, кой тук бил ухапан от змия и умрял. После на това място пренощували монасите, които пренасяли мощите на свети Иван Рилски към неговата обител в Рила.

Местността Богородична стъпка се намира на около километър и половина северно от центъра на Старозагорските минерални бани. Разположена е по Южния склон на Еленска Средна Гора на 12 километра от Стара Загора. Тук въздухът е кристално чист, а прекрасната природа може да съзерцава с часове.

Природно чудо край Старозагорски минерални бани прилича на женски крак

В района има древна кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в антична Августа Траяна. До Богородична стъпка се намират останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин.

Край скалата на Богородична стъпка са закачени и завързани много щалове, кърпи, прцалчета и всичко каквото човек може да остави от себе си. Това е едно от многото места в България, където се оставят дрехи или части от тях с вярването, че болният оставя завинаги болестта си.

И както и на други места, тук също има провиралка. Представлява криволичеща цепнатина, през която, ако се премине, се опрощават греховете на смелчагата. Подобно на Кръстова гора и от Богородичната стъпка се взимат камъчета като носители на силна енергия и пазители на доброто, светлината и любовта у дома.

Светилище и край Хасково

Аязмото Малка Богородица е християнизирано езическо мегалитно светилище, разположено на 200 метра югозападно от античната и средновековна крепост ,,Свети дух“ на територията на хасковското село Минерални бани.

Аязмото е възникнало около извор с лековита минерална вода, бликнал от естествена кръгла дупка в монолитна скала. В наши дни изворът е каптиран, а водата му е изведена в голяма чешма, разположена на брега на близката Банска река.

Монолитна скала, около която е възникнал свещения извор, се състои от две части, свързани Т-образно. Горната част на скалата е с разположение изток – запад, а долната се спуска от север на юг, като слиза към коритото на реката.

Дева Мария направила като Крали Марко

Интересно предание има за друга Богородична стъпка – тази край хасковското село Минерални бани. Преданието сравнява Божията майка  с великана анроден закрилник Крали Марко.

Описва Богородица като огромна жена, която стъпила в Минерални бани с единия си крак, а с другия чак на манастира ,,Света Петка“ край Асеновград. От силата на Дева Мария се оформила стъпка в скалата. Местните хора свързват стъпката с лечебна сила и посещават мястото, за да измолят цяр за болките си.

Някои остават тук парцалче от дрехите си или конец за да ,,остане лошото тука“. Съществува и поверието, че части от скалата могат да лекуват и хората понякога взимат малки камъчета, като вярват, че те имат силата да излекуват някой болен.

Тук точно като в Старозагорските минерални бани, има и провиралка. Провиралото се посещава главно от жени от околните села, които се провират за здраве през отвора. Традиция е поклонниците да преминават по три пъти през провиралото за здраве и добруване.

Поклонникът излиза от другия край пречистен. През провиралото се влиза от запад и се излиза от изток. Отворът  е оформен по-добре от западната страна-горната стреена на свода е била укрепвана допълнително, така че се очертава по-ясно абсидата.

Укрепени са и двете странични очертавания на кръга, като в долната част личи и отворът на полуразрушена трапецовидна ниша. Пред провиралото, по цялата повърхност на скалата са издълбани ниши с яйцевидна форма, подобно на тези от  Стъпката на Богородица в центъра на Минерални бани.

Виж също: Скалните светилища в Силистренско крият страшни тайни

До скалата светилище е долепен малък параклис, посветен на Света Богородица, чийто храмов празник е на 8 септември – Рождество на Света Богородица. Не се знае коа е издигнат параклисът.

В годините на тоталитарния комунистически режим между 1944 и 1989 г. мястото е запуснато и почти изоставено. Към края на 1990-те старият параклис е разрушен и на негово място е издигнат нов. Пред входа му е вкопан малък надгробен паметник с релефни очертания на кръст върху лицевата му страна.

https://www.youtube.com/watch?v=5Jgf2DWAWhQ&ab_channel=Planinariu%D0%9C

Автор: Силвия Драгомирова

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button