АктивностиСвят

Вело Балтика – перфектният маршрут за колоездачи

Велосипедите продължават да са изключително добро и вълнуващо решение за туризъм в Европа. Докато повечето хора гледат с насмешка на този метод на пътуване, все повече хора се стремят да изградят мрежа за колоездачи, обхващаща една дълга линия от маршрути, която може да гарантира безпроблемно пътуване от една държава до друга. Полша също работи по тази идея, пише BBC.

Така наречените евро маршрути стават все по-популярни, но далеч не са единствените. Полша се стреми да бъде страната, която да създаде ефективна велосипедна мрежа, позволяваща на повече хора да пътуват на далечно разстояние, при това напълно безопасно.

Един от обичаните маршрути е Вело Балтика, разпростиращ се на близо 230 километра по бреговата линия на Полша в региона Западнопоморско войводство. Началото е от Свиноуйшче на границата на Германия и предлага безкрайни дюни, красиви гледки, вятърни мелници и исторически забележителности по пътя си. Пригответе се да видите дори изоставени фортове по пътя.

Това е маршрут, който по-скоро трябва да се кара бавно и спокойно, а като допълнение може да се радвате на балтийския бриз. Няма много изкачвания, което позволява да вземете дори семейството си.

Още в Свиноуйшче ще имате възможност да посетите могъщия крайбрежен пруски форт Герхард от XIX век, мнозина препоръчват да обърнете внимание и на Подземния град – комплекс от седем бункера от 30-те години на миналия век, предава Дир.

Следва преминаване през националния парк Волин, където има резерват на бизони и се разкрива гледка към високите крайбрежни скали в Полша. До плажа в Трезакс се крие и средновековна готическа църква, както и до фара, извисяващ се на близо 45 метра височина, разкривайки още от красотите на природата.

Обичате да карате колело? Това са най-подходящите градове за велосипедисти в света

Почти всички стартови точки разполагат с влаков връзка от Варшава, Краков и Познан. Вело Балтика е сравнително лесен и не изисква много подготовка. Поставени са сериозно количество вело алеи със знаци и различни съоръжения, включително почивни станции, пунктове за ремонт и гишета с туристическа информация за настаняване. Всеки човек е свободен да премине през цялата дестинация за 1-2 дена или да се включва в различни точки.

Пътят на Вело Балтика предлага и други приятни изненади. Маршрутът минава през Колобжег – курортен летен град, предлагащ невероятна храна, достатъчно хотели, висок фар и готическа катедрала. Ресторантите предлагат и прясна риба за гостите си. Градът е възстановен до първоначалния си вид след Втората Световна война.

Ако изберете лятото и искате да уловите и малко от нощния живот, тогава изберете своето пътуване между 19-2 юли. Град Подчеле посреща световноизвестни диджеи като ATB, Феди Ле Гранд и други за Sunrise Festival. Open’er Festival в град Гдиня е другото интересно място със звездно присъствие. Следват популярни полски курортни градове с кей и достатъчно заведения за почивка, които да предоставят време за почивка и презареждане.

След курортите идва и буковата гора на Устроние Ресеве. Там се крият руините на артилерийски батареи и контролна кула от 50-те години на миналия век. Зловещите военни структури са били част от бреговата защита до 1979 г. От чакъл и плажна ивица, колоездачите преминават по горски ливади. В село Гаски има втори фар, разкриващ гледка на сериозна височина с незабравима гледка между полета, гора, море и най-различни красиви нюанси.

След Гаски идват ще няколко селища, включително и Сарбиново. Там се крие църквата „Успение на Света Богородица“, построена през 1856 г.

Град Миелно е последната точка и предлага достатъчно къщи и вили за почивка. Маршрутът все още не е толкова популярен, колкото останалите евро вело маршрути и предлага разнообразие, културни атракции и незабравими гледки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button