19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

В Мадан откриват подземен минен музей

Музеят в минните подземия е изграден по проект, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество, а експозицията е разположена в галериите на закрита минна изработка. В рамките на проекта са обособени подземните помещения, в които посетителите ще се запознават с историята на рудодобива в региона.

Подземният минен музей „Сполука“ е единствен по рода си на Балканите, посочват от Общинската администрация на града, цитирани от БТА. С финансиране по проекта е завършено обновяване и реконструкция и на Кристалната зала „Родопски кристал“ в Мадан.

Музей в Пловдив става дом на редки риби и мекотели от Антарктида

По проекта „Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион“ е извършена реконструкция и рехабилитация на Музея по рудодобив и минно дело в Мадан, обезопасена и ремонтирана пещера „Шаренка“.

Община Мадан е водещ бенефициент по европейския трансграничен проект, а партньори са гръцката община Пилеа-Хортиатис, Тракийски университет „Демокрит“, Международният гръцки университет и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“. Общият бюджет на проекта е 1,2 млн. евро.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации