Новини

Турция ваксинира туристическите си работници до края на май

Турция си е поставила за цел да завърши ваксинацията на служителите в туристическата индустрия преди края на май, заяви заместник-министърът на културата и туризма Надир Алпарслан във вторник.

Ваксинирането срещу коронавирус на служители, обслужващи хранителни заведения, включително хотели и ресторанти, както и туристически агенции, започна по-рано този месец.

Това е от голяма полза за индустрията, която се бори с последиците от мерките за борба с пандемията.
Служителите на авиационната индустрия също получават своите дози, включително пилоти и кабинни екипажи.
В изказването си на Международния туристически форум, организиран от Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB), Алпарслан каза, че Турция има за цел да завърши ваксинацията COVID-19 на заетите в туристическия бранш преди началото на летния сезон.

Кампанията обхваща над 1 милион работници в съоръжения и туристически агенции, както и туристически водачи и шофьори. При нормални условия Турция има капацитета да приема около 70 милиона туристи годишно с около 50 милиарда долара доход. Ето защо Турция се превърна в една от най-страдащите страни от продължаващата пандемия COVID-19 .

Пандемията и свързаните с нея ограничения намалиха броя на туристите в Турция. Цифрата за периода януари-февруари 2021 е спаднала със 70,24% на годишна база.

Броят на чужденците посетили страната бяха едва 12,7 милиона през 2020 г., като това е спад със 71,7% , според официалните данни. Приходите на сектора през миналата година също спаднаха с 65,1% до 12,06 млрд. долара.
Настоящото състояние на борбата на Турция срещу COVID-19 за съжаление не обещава добра година за турския туристически сектор, който се надява да стартира сезона до 1 юни.
Основният проблем произтича от факта, че ЕС вероятно няма да премахне ограниченията за пътуване към Турция скоро. Освен това временната забрана на Русия за чартърни полети до Турция ще създаде повече проблеми за турския туризъм.

Неотдавна официалните представители заявиха, че тази година се очаква да е по-добра от миналата, с около 34 милиона чуждестранни посетители, като приходите се очаква да достигнат около 23 милиарда долара.
Турция миналата седмица обяви, че до 31 май 2021 г. ще изисква отрицателен PCR тест при влизане в страната, независимо дали пристигащите са ваксининирани или вече са преболедували Covid-19.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button