Новини

Турчин ще обиколи света с училищен автобус

„Ще определя курса на живота си“, казва Мерт пред вестник Daily Sabah. Авантюристът е софтуерен инженер и инструктор по парапланеризъм от северната провинция Самсун, който планира дългото пътуване по маршрут, простиращ се до Иран, Пакистан и Непал със своя кемпер.

„Купих този училищен автобус от Измир преди две години за 260 000 лири (13 955 долара) като скрап и работих усилено, за да го превърна в кемпер, като похарчих 440 000 лири“, обяснява той пред вестника.

Заявявайки, че е имал възможност да пътува до страни като Индонезия, Тайланд, Сингапур, Камбоджа, Непал и Индия, той казва, че отдавна искал да предприеме подобно приключение и е готов с необходимите документи за пътуване за всяка страна.

След като е разрешил проблема с отоплението с пропан бутан (LPG), като е вградил по-малък нагревател в кемпера, той е успял да задоволи и нуждите си от електроенергия от соларни панели на покрива на автобуса.

„Първо ще преминем от Ван в Иран и ще изминем около 2500 км в Иран. Оттам ще влезем в Пакистан, ще прекосим Индия и накрая ще стигнем до Непал. Маршрутът, за който говоря, е приблизително 7 500 километра, което прави общо 15 000 километра пътуване“, добавя още той.

Влизаме в Турция само с лична карта

Като посочва, че планират да завършат пътуването за два до три месеца, той обяснява: „Афганистан също беше включен в маршрута ми, но поради военните събития и съображенията за сигурност избрах южната част на Иран, която се свързва с Пакистан. Въпреки че Пакистан и Индия също имаха обтегнати отношения, когато установих контакт със съответните органи на тези страни, те ме приеха радушно и ми гарантираха безопасно преминаване без никакви проблеми.“

„Честно казано, войната не ме плаши, защото пътуването ме вълнува повече“, изразява мнението си той и допълва, че с приятелите му ще спрат в Катманду, където ще проведат обучение по парапланеризъм.

След този тур Мерт ще се върне за кратко, за да планира следващото си пътуване до Африка и Америка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button