Новини

Туида домакинства общоградско празненство „Конете на българите“, посветено на Тодоровден

На 23 март зад крепостните зидове на „Туида“ ще се проведе общоградско празненство „Конете на българите“ посветено на Тодоровден. Празникът е част от Програмата на Крепост „Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.

Празникът претворява древната българска традиция свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена до деня на Св. Теодор, закрилник и покровител на конете и конниците. С конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой. С реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.

Мая Иванова: Туида се превърна не само в туристическото сърце на Сливен, но и в културен център на открито

Организирането и провеждането на празника „КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ е съвместна организация на Община Сливен и „Школа по исторически бойни изкуства на кон – Мадарски конник“ от град Обзор. Участие в организацията и осъществяването на събитието вземат „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button