Новини

Търсят се работници за хотелите в Турция

След пандемията от Covid-19, когато сферата на туризма не само в Турция, но и по цял свят, беше в криза, туристическият бранш в страната сега е изправен пред друг проблем: недостиг на работна ръка, съобщават турските медии.

Турските хотелиери се опитват да се справят с този проблем, като наемат работници от други страни, например от тюркските държави и дори от Индонезия. Хотелиерите казват също, че се обръщат към бюрата по труда, за да намерят работници.

Един служител в бранша работи средно по 7,5 часа на ден, шест дни в седмицата, което вероятно отблъсква много потенциални кандидати, пише БТА.

Около 350 000 души работят в сектора на хотелиерството и ресторантьорството в Турция, а над 1,2 милиона души са заети в туристическата индустрия, посочва в. „Хюриет“.

Морето в Турция е най-евтино, цените в Гърция догониха тези в Италия

Компаниите трябва да назначат между 25 до 30 процента повече служители, за да бъде разрешен проблемът с недостатъчната работна ръка.

Недостигът на работна ръка в туристическата индустрия е нарастващ проблем в световен мащаб, който засяга не само турските хотелиери, но и компаниите в много други страни, отбелязва в. „Хюриет“.

Междувременно турската телевизия НТВ информира, че хотелите в популярните турски курорти Бодрум, Фетхие и Мармарис са пълни на 100 процента по повод деветдневната ваканция за празника Курбан байрам.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button