Новини

Сянката на плажа пак скача, българите и това лято ще ходят в Гърция и Турция

С нови, още по-солени цени на плажните аксесоари ще ни изненада идващото лято. Чадърите и шезлонгите, които не бяха никак евтини и през миналата година, сега ще ударят бюджета на летовниците с още повече. Отминаха замрелите ковид кезони, когато наемите и концесионните такси на плажните ивици бяха свалени наполовина, чадърите и шезлонгите бяха разположени на по-голямо разстояние един от друг, а хората на плажа се брояха на пръсти.

Причината е, че за 2 години инфлационният индекс, с който се повишиха таксите на концесионерите на морските плажове, достигна 25%. Затова и стопаните искат от държавата да преразгледа договорите им и да се премахнат пределните цени за чадър и шезлонг, заложени в тях.

Още миналата година държавата даде заявка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023г. повишението беше с 15,3%. И въпреки това концесионери и наематели на много от плажовете успяха да задържат цените на плажните услуги на прилично ниво.

30 лева струва обядът на морето, най-евтино е в Бургас

Миналата година средната цена беше около 13-14 лева за чадър и шезлонг, като някъде беше по-евтино, другаде и доста по-скъпо – по над 20 лева до 30 на най-претенциозните места. По Северното Черноморие комплектът масово струваше между 20 и 25л ева. Естествено, звездните хотели вкараха чадърите и шезлонгите в ол инклузив пакетите, за да не стряскат летовниците.

За този сезон обаче държавата поиска повишение с нови 9,5%. На част от плажните ивици цените на чадърите и шезлонги са достигнали тавана, заложен в договорите на концесионерите с държавата. Сега те ще поискат да отпадне тавана на цените, за да могат да компенсират предстоящото увеличение на таксите. Ако обаче всяка година се индексират цените, сянката на плажа постоянно ще поскъпва и гояма част от българските туристи отново ще потърят ол инклузив в чужбина, вместо да плащат за мръсната и неугледна пясъчна ивица по родните брегове.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button