Новини

30 лева струва обядът на морето, най-евтино е в Бургас

Заради скока на цените в менюто тази година летовниците масово загърбиха ресторантите на обяд и предпочитат да похапнат сандвичи и пица на плажа. Затова и редовната гледка по родното Черноморие са туристи, помъкнали хладилни чанти със сандвичи и плодове на пясъка. Причината е ясна – хапването в заведение до плажа, очаквано, е по-скъпо това лято.

Същото се случва и в морските курорти в Европа. Италианците например вече се върнаха към старата практика за борба с инфлацията и носят храна и напитки за обяд край вълните.

Пържените картофки, сандвичите и пиците на плажа са най-предпочитани за изхранване от туристите и у нас, и в чужбина.

От бранша изчисляват, че средното увеличение на похапването у нас е 15-20% в сравнение с миналата година. Цифрите в моенютата са променени, особено в капанчетата и ресторантите около плажа. Супите струват средно между 5 и 8 лева, салатите – около 11 лева, основните гтонвени ястия между 7 и 15 лева.  Порция риба върви между 7 до 17 лева в зависимост от вида.

На някои места се предлага и калкан, като цената на порцията е между 32 и 45 лева. Така обяд за трима излиза около 100 лева, без никакви глезотийки. Сердно сметката е поскъпнала с 50 лева, изчисляват курортисти.

Колко струва едноседмична почивка на семейство с две деца на морето

Салатите, както в София, така и в големите градове, както и по морето, изключително много надуват сумата. Най-евтината – шопската, можете да поръчате средно за 8 лева, „Овчарската“ върви по 10-ина, но по-изисканите предястия надхвърлят 12-13 лева, пише „Уикенд“. Така четирима души трябва да платят 40-50 лева само за салатите.

„Народната“ цаца пък направо се превърна в риба лукс. За порция край вълните плащате около 6-7 лева, а ако предпочитате по-скъпа риба, пригответе си около 20-ина.

Толкова струва ципурата, лавракът и сьомгата. Твърденията на български туристи, че едва ли не в южната съседка менюто е по-евтино или е еднакво с това в България са мит.

У нас салата, порция риба и бира ще излиза около 35 лева минимум, казват наши ресторантьори. Преди година обядът струваше около 25 лева. Порция цаца струва 6,90 – 10 лева, средна пица – 14, рибена супа – 8 лева, пилешка чорба – 5-6 лева, телешки кюфтета с гарнитура 10-15, кашкавал пане – 8-9 лева, пиле с ориз – 7-8 лева, порция зарган 17, а порция скумрия – 7-8 лева.

Варианти за по-скромно хапване се намират по масовите курорти. Определени места предлагат и евтина храна, друг е въпросът какво е качеството. Ако обаче решите да отидете в добър ресторант с умзика на живо, цената е съвсем различна.

Заведенията на крайбрежната във Варна предлагат салата, порция сафрид и халба бира и безалкохолно в рамките на около 35 лева. 500 мл бира струва около 4-5 лева, рибата излиза от 13 до 19 лева, салатата – 10-12 лева, т.е. увеличението е 10-12%.

Летовници твърдят, че сметката е доста висока в крайните северни точки – Кранево и Балчик. Увеличението е около 20%, като салатата върви по 10 лева, а порция сафрид или чернокоп е 15 лева.

Четиричленно семейство ще плати за едно хранене между 60 и 80 лева в зависимост от консумацията.

По груби сметки – най-евтин излиза обядът в Бургас – 27 лева, следват Варна и Балчик с 33 лева.

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Айде стига с тая антиреклама! А четири салати в Гърция са около 8-10 евро за човек,т.е. 32-40 евро средно. Тук били 40 лв салатите за четирима ,а там са към 80 лв салатите за четирима. Що не пишете ,че там е двойно по-скъпо,а пишете ,че тук било скъпо,което въобще не е вярно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button