Новини

Столицата на хумора е финалист за Balkan Awards of Tourism Industry 2022

Световната столица на хумора – Габрово, притежаваща дух и собствен характер, е финалист за Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry
2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Международно жури от експерти от Балканските страни ще оценява номинациите на общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма.

Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн.

Районът на Габрово предлага богати възможности за настаняване в колоритни къщи за гости, създаващи уют и спокойствие, а габровци са пословични със своето гостоприемство.

В непосредствена близост до града се намира географският център на страната – „Узана“. Местността е предпочитано място за туризъм във всеки сезон. Оттук тръгват различни туристически маршрути, един от които води до единствения етнографски музей под открито небе в България – „Етър“. Прекрачи ли човек прага на това място, съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, традиционните занаяти и националните кулинарни специалитети. Тук гостите опитват пестила, закачливо наречен „габровски шоколад“, който се произвежда от сини сливи и е толкова вкусен, че и швейцарските майстори на шоколада му се възхищават.
В периода 1-3 септември 2023 г. музей „Етър“ ще бъде домакин на Международния панаир на традиционните занаяти. Събитието представя майсторски изделия, създадени по стари технологии, съпроводено е от Панаирно изложение, Международна майсторска надпревара, арт-зона, фолклорна програма и научен форум.
Любителите на вкусната храна и автентичната обстановка отсядат в габровското село Боженци, чиито калдъръмените улици обхождат уникалния архитектурно-историческия резерват.

Вълшебството на Габрово се усеща и по централните улици. Градът е съхранил историята си и с гордост я показва чрез експозициите на Регионалния исторически музей, Дечковата къща, Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията. В Габрово се помещава единственият по рода си Музей на хумора и сатирата, който показва пиперливия хумор на габровци – под различна форма, но с една цел – да Ви докосне, да се усмихнете и да Ви доведе отново тук.
Събитийният календар на града е толкова богат, че по всяко време на годината Габрово забавлява гостите си. През май се провежда Международният фестивал на хумора и сатирата и Габровският Карнавал – събития, които са единствени по рода си. През 2023 г. датата за провеждането им е 20 май.

Два месеца по-късно – в периода 21-23 юли 2023 г. – габровци посрещат своите гости на екологичния фестивал Узана Поляна Фест, даващ поле за изява на „зеленото“ мислене и успешните екологични модели.

Местността Узана е популярна с изобилието от възможности за летен и зимен отдих, с излети през почивните дни, съчетани с разходки, събиране на гъби, горски плодове, лековити билки. Поляната е обгърната от вековни букови гори, прорязани от множество екопътеки и стари друмища, изпълнени с пещери и чуден свят от растения и животни. А наличните 8 ски писти са с обща дължина от 3 километра и средна надморска височина 1300-1400 метра примамват любителите на зимните приключения.
Габрово е едно от онези кътчета на България, което съчетава по неповторим начин величествена природа и увлекателна история, незабравими преживявания и споделени емоции. Град, който посреща и изпраща своите гости с усмивка. Или, както казват местните зевзеци: „Добре дошли и отишли!“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button