Новини

Ще могат ли турските граждани да пътуват в ЕС без визи след изборите?

Лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу обеща безвизово пътуване в Шенгенското пространство, ако дойде на власт на 14 май. Предстоящите избори в Турция ще решат дали да остане дългогодишният президент Реджеп Тайип Ердоган, който ръководи страната от две десетилетия.

Кълъчдароглу е лидер на коалицията между шест опозиционни партии, включително секуларисти, националисти, консерватори и либерали.

В скорошно телевизионно интервю Къличидароглу обеща да „разреши визовите проблеми“, заявявайки, че ако неговата Републиканска народна партия (CHP) спечели, „в рамките на три месеца нашите граждани ще могат да влизат в Европа без виза“.

Коалиционната кампания на Kılıçdaroğlu на CHP се основава на насърчаването на демокрацията, човешките права и върховенството на закона след години на все по-централизирана власт при Ердоган, предава Евронюз.

Могат ли турските граждани да пътуват до Европа?

В момента Турция не е член на ЕС или Шенгенското пространство. Това означава, че всеки, който пътува с турски паспорт, трябва да кандидатства за шенгенска виза за влизане в блока или туристическа виза за конкретна държава.

Ако плановете на Кълъчдароглу се осъществят, безвизовият достъп ще даде на турските граждани, притежаващи биометричен паспорт, разрешение да влизат в Шенгенското пространство за 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период без виза.

Защо Турция не е член на Шенгенското пространство?

Турция беше официално призната за страна кандидат за членство в ЕС през 1999 г. Напредъкът обаче е бавен.

През 2016 г. разговорите бяха ускорени от транзакционна „ сделка за бежанците “, която се съсредоточи върху спирането на потока от мигранти в Европа от турска територия в замяна на визова либерализация.

Плановете обаче се спряха, тъй като ЕС обвини Турция в нарушения на правата на човека и правни пропуски.

Българите с рекордни посещения в Турция

От 72 критерия, необходими за получаване на безвизов достъп до ЕС, Турция досега е изпълнила само 67.

Тази сделка обаче може да бъде спряна или отменена в случай на „внезапно или значително увеличение на нелегалната миграция“ от Турция, според Европейската комисия.

Как Кълъчдароглу ще осигури достъп на Турция до Шенгенската зона?

Кълъчдароглу казва, че неговата партия има за цел да осигури безвизов достъп, като изпълни оставащите пет критерия.

Те изискват Турция да приведе определено законодателство в съответствие със стандартите на ЕС, включително защитата на личните данни и тероризма. Тези стандарти имат за цел и предотвратяване на корупцията, осигуряване на сътрудничество с държавите от ЕС по наказателни дела и сключване на споразумение за сътрудничество с Европол.

По-общо казано, победа на Кълъчдароглу може да сигнализира за началото на нова ера на демократизация в Турция, давайки на страната шанс да пренастрои отношенията си с ЕС.

Има ли вероятност Кълъчдароглу да спечели изборите?

Прогнозите за изборите сочат оспорвана надпревара между AKP на Ердоган и CHP на Кълъчдароглу.

Смята се, че изборите вероятно ще стигнат до балотаж между двамата кандидати.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button