Новини

Стефан Иванов ще плава през най-опасните води на планетата, за да счупи 6 рекорда на Гинес

Отправяме се на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан! При успех, експедицията наречена „Мисията на Шакълтън“ ще постигне 6 рекорда на Гинес. Това написа във фейсбук Стефан Иванов, който през 2020 г. заедно със своя син преплава Атлантическия океан, първото прекосяване с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите.

„Започвайки през януари 2023 г. ще поемем от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата в района на Нос Хорн. Ще проследим пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – „Джеймс Кеърд“. Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

Лидер на гребната експедиция е исландецът Фиан Пол – изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14).

Останалите участници са опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели – Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ и аз – Стефан Иванов от България.

По време на плаването през Южния океан шестимата ще се сменяме денонощно в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този начин всеки от нас ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, освен ако гребането не бъде прекъснато от огромни бури, които са по-скоро норма, отколкото изключение в „Крещящите 60“ и „Яростните 50″ на Южния океан, през които ще навигираме“, написа още Стефан Иванов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button