Новини

Стъклени бариери запазиха суха за първи път базиликата Сан Марко във Венеция

Нови стъклени прегради за първи път успешно предотвратяват наводняването на базиликата „Свети Марко“ във Венеция при силен прилив. Около забележителността са монтирани защитни стъклени панели, за да се предотврати проникването на солена вода в сградата. След прилива на 7 ноември бариерите се оказаха успешни в задържането на прилива.

Базиликата „Сан Марко“ се намира в район уязвим за феномена „Висока вода“. През последните десетилетия наводненията във Венеция се изострят в резултат на изменението на климата и покачването на морското равнище.

Основите на града също бавно потъват, а въздействието на вълните от извънгабаритните круизни кораби уврежда сградите.

Заслужава ли си да посетим Венеция през есента и как да се подготвим

Данните на Съвета на Венеция показват, че напоследък наводненията са по-чести и по-драматични. През ноември 2019 г. Венеция преживя една от най-тежките приливни вълни в историята си, която нанесе щети на стойност над 300 милиона евро.

Нивото в най-пиковите моменти достигна 95 сантиметра в лагуната. В резултат на това беше наводнена зоната на площад „Сан Марко“. Площадът се покри с 10 сантиметра вода. На места в по-ниските му части водата достигна 20 сантиметра и принуди жителите и гостите на града да нахлузят типичните гумени ботуши, които се продават за тази цел във Венеция.

Масите и столовете на популярните кафенета на площада бяха също във вода, но това не спря туристите да седнат там и да си поръчат напитки. Въпреки водата на площада базиликата „Сан Марко“ остана суха. Причината за това е ново съоръжение – стъклени прегради, които бяха изградени около нея, за да спират водата.

Съоръжението струва 5,2 милиона евро. То бе вкарано в употреба за първи път и успя да запази ценните мрамори и мозайки в базиликата. В центъра на Венеция бяха монтирани дървени пътеки, по които хората да се придвижват, когато „Високата вода“ залее някои основни маршрути, пише Евронюз.

Атриумът на базиликата „Сан Марко“ е най-ниската точка във Венеция и е най-застрашена от наводнения. Многократното вливане на солена вода в църквата от 11 век вече е причинило непоправими щети. Мозаечните и каменните подове се рушат, мраморните колони се разяждат.

Стъклената преграда е замислена като временно решение, докато не бъдат извършени дейности по повишаване на нивото на настилката на площад „Сан Марко“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button