С дъх на вино

Сира – тържество на сетивата

Много легенди има за популярния винен сорт Сира. Според някои родината му е Иран, където бил отглеждан под името Скираз още от времето на Древна Персия. Друга пък твърди, че тази фина гроздова култура произлиза от град Сиракуза на италианския остров Сардиния. Някои изследователи пък сочат, че е кръстоска между два френски сорта – Дюреза и Мондьос Бланш.

Достоверен факт е обаче, че през 1830г. шотландецът Джеймс Бъсби засажда първите лози от този сорт под името Скираз. Също безспорен факт е това, че е осмият поред най-разпространен сорт в света с близо 200 000 хектара.

Неслучайно в една от най-силните във винопроизводството страни – Франция, този сорт е изключително популярен. От него там правят както сортови, така и купажни вина. В долината Рона е номер едно за комбиринае и с други, а в Северна Рона се винифицира най-вече самостоятелно, като там са едни от най-скъпите вина в света.

Питието и от регион Кот Тоти е едно от най-дълголетните и обикновено се нуждае от поне от 10 години, за да развие меката плодовост, която да изглади суровата структура на танините. Той е емблематичен също така и за Кроз-Ермитаж, Сен Жозеф и Корнас, които са по-лесни за разбиране и бързо печелят симпатиите на любителите на доброто червено вино.

Гъмзата – митичната Дунавска фея

В Южна Рона, около Шатньоф дьо Пап сира играе по-второстепенна роля, партнирайки си с гренаш и мурведр, създавайки типичния от района, в койтос а лозовите масиви, може да има сладък привкус.

У нас насаждения със Сира има предимно в Южна България, където се правят и най-тежките червени вина. Те се характеризират с устойчива структура с високи танини, добър алкохолен градус и потенциал за отлежаване до 4-5 години.

Тъмният му цвят и плътният му вкус подреждат това вино сред най-предпочитаните. Наред със сортовия вариант съществуват и редица комбинации – с мерло, каберне и други, пише „Галерия“.

Сира дава не само добра визия на виното със своите рубинени оттенъци, но го прави и доста качествено.

Няма лошо вино, произведено с този сорт. Сам по себе си той е напълно достатъчен, за да задоволи и най-капризния вкус. Неговата популярност в САЩ, Нова Зеландия и Австралия непрекъснато расте. Поради своята непретенциозност сортът е предпочитан от лозарите, а и от винените технолози.

Френският чар на Пино ноар завладя света

Виното от това грозде е изключително богато на антиоксиданти. Безброй полезни съставки го правят предпочитано при употребаза засилване на организма и подобряване на метаболизма.

Широка е палитрата на неговите комбинации – от ястия съ ссилни подправки като карамфил, бахар и пипер, до шоколадово суфле. Със своя плътен вкусов профил също се комбинира с плътни храни. Всичко, което се разпростира в кулинарния диапазон между синьо сирене до стекове през агнешко, дивеч, ястия с подправки като карамфил, бахар, пипер до шоколадово суфле може да бъде идеален партньор на виното.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button