С дъх на вино

Френският чар на Пино ноар завладя света

Тръпчиво и силно, гроздето от този сорт ен а почит във всяка изба

Безспорен триумф бележи в последните 20 години сортът Пино ноар. Популярен е вече по цял свят, но родината му е Франция, по-точно виненото царство Бургундия. Специфичната му тръпчивост и силен аромат го правят изключително търсен от избите, които залагат на качествено червено вино.

Това грозде е носител на качествата, характерни за всички бургундски сортове – плътен вкус и неотразим аромат. Наред с това притежава достатъчно сила, за да не се определя като леко вино.

Наименованието му идва от френското „pine“ – бор и „noir“ – черен. Възможно е това име да се дължи на факта, че зърната в грозда са струпани толкова нагъсто, че той наподобява борова шишарка.

Сравнително по-светлият цвят на виното пък издава отлична възможност за комбиниране със сортове, имащи по-интензивен, до тъмночервен нюанс. Затова те са предпочитани в купажи с него.

Малко са видовете грозде, от които се прави наистина лечебно вино. Медици твърдят, че в родната му страна то се дава като задължителна постоперативна терапия при сърдечно болни. У нас също е застъпено винолечението, макар и само като съпътстващо. Ако се пошегуваме, че това вино лекува разбити сърца, всъщност ще сме напълно прави в буквалния смисъл – сърдечно-съдовите заболявания в цяла Франция са доста по-редки, отколкото у нас.

В преносен смисъл също е вярно, защото Пино ноар създава ведро и спокойно настроение, като оставя в миналото негативните емоции. Труден за отглеждане поради своята капризност, този сорт обаче има изобилие от названия – Пино неро, Пино фран, Пино черньй, Блау Бургундер, Пино негро, Округла ранка, Пино черен и др.

Божоле – елегантно, френско и изтънчено вино

Той вирее навсякъде по света, където има по-хладен климат. Отглежда се още по южното крайбрежие на Калифорния, Уокър бей в Южна Африка, в Южна Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. В по-близките до нас дестинации може да бъде открит в Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова и Великобритания.

Пино ноар има над 1000 различни разновидности, включително известните Пино блан и Пино гри.

Гроздето узрява доста рано – още в края на август. Лозите обичат склонове с хумусно-карбонатни и варовите почви. Зърната обаче са много компактно и нагъсто във всяка чепка, което прави сорта по-податлив на вредители и заболявания – те лесно се предават от зърно на зърно и от грозд на грозд.

Каберне Фран – номер 1 за купажите

Препоръчва се вината, независимо дали са сортови или купажни с участието на Пино ноар, да се комбинират със заешко и патешко месо, сирена, сьомга, риба тон и други морски деликатеси, гъби, паста и други.

У нас се предлага основно в купажни вина, а сортът, макар да се отглежда сравнително отскоро, вече е безспорен хит.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button