С дъх на вино

Каберне Фран – номер 1 за купажите

От векове винарите разчитат на този устойчив сорт

Всички видове Каберне са популярни, но Фран е онзи сорт, който притежава най-добра комбинативност. Затова от векове той е номер 1 при производството на купажни вина. Той е произхожда от Бордо – родното място на много от винените аристократи – Мерло, Каберне Совиньон и други.

Историята на сорта е проучена до 17-и век. Още тогава старите френски винари са били впечатлени от високото качество на тази устойчива и плодородна лоза. По-късно наред с Франция, Италия и Испания, сортът започва да се отглежда още и в Германия, Великобритания, Румъния, Гърция, Унгария, Кипър и Словения.

И географското му разпространение не свършва с това. Той стига чак до Молдова, Украйна, Грузия и Русия.

Каберне Фран обича леко песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Вирее най-добре на хълмисти терени и узрява през втората половина на септември. Зърното не е много едро, а кожата му е дебела.

Подходящ е за получаване на плътни на цвят червени вин заради високото съотношение между кожа и месеста част на гроздето. Тази негова особеност го прави и устойчив на сиво гниене, измръзване и засушаване.

Виното е леко, пивко и с искрящи рубинени нюанси. Интензивният цвят и запомнящият се вкус правят Каберне Фран незаменим при производството на висококачествени червени вина. В продукцията на много изби сортът се използва за купажи с Мерло и Сира.

Често ще видите на етикетите и указания за географски произход – редица изби се гордеят с този свой сорт и охотно го включват в селекции, печелещи международни награди.

Божоле – елегантно, френско и изтънчено вино

Българският вариант на Каберне Фран носи аромати на червени горски плодове, сладък червен пипер, кожа, пикантен черен шоколад, кедър, тютюн. Експертите говорят и за сравнително мощни танини, невисоки киселини и богата плодовост.

Вината – какво едносортовите, така и купажните с участието на Каберне Фран, добре се комбинират с плата, включващи сирена и плодове. Можете да ги поднесете и към повечето месни ястия, стига да не се става дума за агнешко и заешко. Но всякакви специалитети, приготвени на барбекю, са добра компания за това вино.

За радост на дамите, то е много подходящо и за техните партита. Тъй като е сравнително леко питие, това Каберне може да се сервира по всякакви поводи, пише „Галерия“. Неслучайно е сред най-продаваните в Европа и продукти с негово участие са сред най-награждаваните по винените изложения.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button