Новини

Ще може да пътуваме между Париж и Берлин с високоскоростен влак

Високоскоростният железопътен транспорт в Европа продължава да процъфтява, като през следващата година ще бъде пусната директна линия между Париж и Берлин.

Френският железопътен оператор SNCF заяви, че услугата може да бъде пусната в експлоатация още през декември 2023 г. „Това има смисъл, защото виждаме, че хората приемат все по-дълги пътувания. Наистина има мнозина които са готови да прекарат пет, шест, седем часа във влака“, заяви главният изпълнителен директор на SNCF Жан-Пиер Фаранду пред Euronews. В този случай маршрутът от Париж до Берлин ще отнеме седем часа, обясни той.

Както SNCF, така и германският железопътен оператор Deutsche Bahn предлагат високоскоростни влакови услуги между Париж и Франкфурт, Щутгарт или Манхайм, но в момента няма директна линия до Берлин от френската столица.

Ален Кракович от SNCF заявява, че търсенето на високоскоростни железопътни превози в Европа не показва признаци на забавяне, и посочи успеха на високоскоростните връзки Париж-Милано и Париж-Барселона като мотивация за свързване на Париж с повече европейски градове.

Индонезия пуска високоскоростен влак, ще вдига до 350 км/ч

Високоскоростната линия Париж-Берлин ще стартира с един влак между двете столици дневно през декември 2023 г., преди по-късно да бъде пусната нова нощна линия.

Междувременно високоскоростната железопътна услуга Eurostar обединява сили с френско-белгийския железопътен оператор Thalys, за да свърже директно Лондон с градове в Германия за първи път.

През септември стартира услугата EuroNight на шведския оператор SJ, която предлага на пътниците още по-голям избор от дестинации при пътуване с влак в Европа. Тя предоставя нощна услуга от шведската столица Стокхолм до Хамбург със спирка в Копенхаген по пътя.

Спирката в Хамбург е и липсващото звено в железопътния транспорт между Обединеното кралство и Швеция и ще свързва Лондон със Стокхолм. Когато започне да функционира, това означава, че пътниците в Лондон ще могат да пътуват с Eurostar до Брюксел, а след това с влак до Хамбург, за да се присъединят към услугата EuroNight до Стокхолм. Ако пътниците се възползват от услугата до Стокхолм в 21:00 ч., те ще пристигнат в шведската столица точно навреме за закуска в 10:00 ч. на следващия ден.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button